İsveç, Türkiye'den NATO onayı almak için bir adım daha attı

İsveç, Türkiye'den NATO onayı almak için bir adım daha attı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal savaşı başlatması sonrası NATO'ya üyelik çalışması başlatan İsveç ülkedeki PKK varlığı nedeniyle Türkiye'nin vetosuna takıldı. Bir yıldan beri bu engeli aşmak isteyen Stocholm yeni terörle mücadele yasalarını yürürlüğe koydu. Yasa ile ülkede bundan böyle terör örgütlerine üye olmak, üye olanlara maddi destek sağlamak ya da bu örgütleri herhangi bir biçimde desteklemek, uzun hapis cezaları ile yargılanmanın yolunu açacak şekilde ağır suç sayılacak.

İsveç bu adımı ile Ankara'nın vetosunu kırmayı hedefliyor. NATO üyeliği yaklaşık bir yıldır Türkiye engeline takılan AB ülkelerinden İsveç'te, yeni terörle mücadele yasaları yürürlüğe girdi. İlgili yasalar uyarınca bundan böyle ülkede terör örgütlerine üye olmak, üye olanlara maddi destek sağlamak ya da bu örgütleri herhangi bir biçimde desteklemek, uzun hapis cezaları ile yargılanmanın yolunu açacak şekilde ağır suç sayılacak.

Konu ile ilgili olarak Financial Times gazetesinde bir makalesi yayınlanan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson "Yürürlüğe giren yasalar, teröre destek verenleri kovuşturmak için İsveç'e yeni ve etkili araçlar sağlayacak" ifadelerini kullandı. Kristersson yazısında, söz konusu yasaların devreye girmesiyle, ülkesinin terörle mücadele yasalarında bir boşluğun da kapatıldığını dile getirdi.

Stockholm terörle mücadele yasalarını sertleştirerek, bugüne dek NATO üyeliğine destek vermeyen Ankara'nın onayını almayı umuyor.

'YASA İLE İSVEÇ TÜRKİYE İLE YAPTIĞI ANLAŞMANIN ŞARTINI YERİNE GETİRDİ'

Ankara, İsveç'in üyeliğine onay vermemesine gerekçe olarak, bu ülkenin terör örgütlerine, özellikle de PKK'ya karşı yeterli sertliği göstermediğini belirtiyor. Başbakan Kristersson makalesinde bu konuya da değinerek, yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasalarıyla, İsveç'in Türkiye ile yaptığı anlaşma şartlarını yerine getirdiğini belirtti.

'İSVEÇ'İN NATO DIŞINDA KALMASI SADECE PUTİN'E YARAR'

"İsveç, ulusal güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek vermekte ve PKK dahil olmak üzere, bu ülkeye yönelik saldırılar gerçekleştiren tüm terör örgütlerini kınamaktadır" ifadelerini kullanan İsveç Başbakanı, Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak olan NATO zirvesine haftalar kala, artık ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusunun ciddi bir biçimde değerlendirilmesinin zamanının geldiğini vurguladı. Kristersson, İsveç'in NATO dışında kalmasının, nihayetinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dışında kimseye yaramayacağını dile getirdi.

MACARİSTAN VE TÜRKİYE DIŞINDA DİĞER ÜYELER ONAYI VERDİ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından, daha önce geleneksel olarak tarafsız bir dış politika izleyen İsveç ve Finlandiya, geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya geçen Nisan ayında 31'inci üye olarak NATO'ya dahil olurken İsveç hala Türkiye ve Macaristan'ın onayını alamadığı için İttifak'a katılabilmiş değil.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN