İYİ Parti'den OVP değerlendirmesi: Herhangi bir iktisadi analize gerek duyulmamış

İYİ Parti'den OVP değerlendirmesi: Herhangi bir iktisadi analize gerek duyulmamış

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, OVP'yi değerlendirdi. Hazırlanan programın enflasyon ve döviz beklentilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, dün Resmi Gazete'de geç saatlerde yayınlanan Orta Vadeli Plan'ı değerlendirdi.

OVP’ye göre ortalama Dolar TL paritesi 2021’de 8,3, 2022’de 9,27, 2023’te 9,77, 2024’te ise 10,27. olacağı öngürülüyor.

Özlale, OVP'ye dair 'hiçbir hedefi tutturamamasıyla nam salmış' ifadesini kullanarak "Daha önceki programlarda da TL değer kaybedecek deniyordu ama bu kadar hızlı bir değer kaybı öngörülmüyordu" değerlendirmesini yaptı.

Özlale OVP'ye dair değerlendirmesinin devamında ise şu eleştirileri dile getirdi:

Döviz kuruyla ilgili dikkati ilk dikkat çeken nokta bu senenin ortalama Dolar kuru beklentisinin 8,3 olması. Dolar kuru ortalamasının 2021’de 8,3 olması için yılın geri kalanındaki kur ortalamasının ise 8,8 olması lazım. Bunu iki farklı şekilde yorumlayabiliriz:

Hükümet Dolar TL kurunu 8,3’te tutmaya devam edemeyeceğini düşünüp son 4 ayda ciddi bir kur artışı bekliyor. Burada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri indirmesi beklentisiyle hareket edilmiş olabilir. Yoksa Cumhurbaşkanı “İhracatta rekor kırdık, rezervlerimiz artıyor” gibi başarı hikâyeleri anlatırken TL neden değer kaybetsin?

Ya da program yazılırken herhangi bir iktisadi analize gerek duyulmamış olabilir ki bu daha yüksek bir ihtimal.

Diğer bir kur uyuşmazlığı da enflasyonda karşımıza çıkıyor. TL’nin değer kaybetmesi hiçbir şekilde yerli ve milli olmayan ekonomimizde ithal tüketim mallarının fiyatında artış yaratarak tüketici enflasyonunu, üreticilerin girdi maliyetlerini artırarak da üretici enflasyonunu etkiliyor. Hal böyle iken OVP’de 1 Dolar’ın 10 TL’yi geçeceği öngörülse de her ne hikmetse enflasyonda sürekli bir düşüş bekleniyor. Bu da iki şekilde olabilir:

Ekonomide iyi bir beklenti yönetiminin yanı sıra eşi benzeri görülmemiş bir verimlilik artışı sağlanır. Bu düşük ihtimal.

Mevcut TÜİK yönetiminden enflasyon verilerini biraz daha baskılaması istenir. Bu çok daha yüksek bir ihtimal."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN