İzmit Körfezi'nden 31 olimpik yüzme havuzu hacminde atık toplandı

İzmit Körfezi'nden 31 olimpik yüzme havuzu hacminde atık toplandı

Kimyasal ve karasal kirliliğin Marmara Denizi’nin geneline göre daha üst boyutta olduğu İzmit Körfezi’ne 2023’te gelen gemilerden 31 olimpik yüzme havuzu hacminde atık toplandı. Ayrıştırılması yapılan atıklar, geri dönüştürülürken gerekli tedbirler alınmazsa ekolojik bir felaketin yaşanabileceği vurgulandı.

Marmara Denizi’ndeki akıntılardan olumsuz etkilenen İzmit Körfezi, alarm veriyor. Kirlilik, oksijen azalması ve deniz suyundaki ısınma tehditleriyle karşı karşıya olan Körfez’in temizlenmesi, büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda sadece 2023’te bölgeye gelen gemilerden 31 olimpik yüzme havuzu hacmine eş değer, 22 bin 779 metreküp sıvı ve 74 ton 301 kilogram katı atık toplandı. Söz konusu veri, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Deniz ve Kıyı Hizmetleri Şube Müdürlüğünün yıl sonu raporunda yer aldı.

Toplanan atıkların şehrin birçok noktasına kurulan arıtma tesislerinde türlerine göre ayrıştırılması yapılıp farklı sektörlerde tekrar kullanımı sağlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile kirliliğin önlenmesi amacıyla ortak proje yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, ağustos ayında Körfez’deki sorunları şöyle sıralamıştı:

“Bölgenin yapısal durumu nedeniyle kimyasal ve karasal kirlilik, Marmara Denizi’nin geneline göre daha üst boyutta. Dünya denizlerinde sıcaklıklardaki artış 1 derece kadarken İzmit Körfezi’nde en az 1,5 derece. Ama bunun ötesinde okyanus asitlenmesi dediğimiz olay gerçekleşiyor. Oradaki akıntı dinamikleri, ekosistemi de doğrudan etkileyerek türlerin değişmesine yol açıyor. Bazı arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtıma geçmesi şart. Şehirleşmeyle birlikte artan kirlilik, yağmur sularıyla denize taşınıyor. Buradaki fabrikaların atıklarını, kesinlikle arıtmayla denize vermesi gerekiyor. Bu konuda eksiklikler mevcut. Kaçak atılan atıklar söz konusu. Eğer alınan kararlar hayata geçmezse oksijen azlığı ve hidrojen sülfür daha da artacak. Bölgede belki de koku oluşmaya başlayacak. Zaten yıpranmış olan ekosistem daha iyiye gitmeyecek.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN