Adana’da ekilen kara gün dostunda hasat başlıyor. Çukurova’da ilk kez denemek için ekilmişti… Verimin yüksek olması bölgede yeni bir ürünün ortaya çıkması için umut oldu. İşte, ilk hasadın detayları…
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ceyhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen “Karagün Dostu Karabuğday” projesi kapsamında Adana’nın Ceyhan ilçesinde yapılan deneme ekimlerinden başarılı sonuçlar alındı. Projede kullanılan karabuğdaylar, 90 günü bulan yetişme süresi sonrasında Haziran’ın ikinci haftasında hasat edilecek.
ÇÖLYAK HASTALARININ UCUZ VE GÜVENİLİR GIDAYA ULAŞMASI AMAÇLANDI
Karabuğdayın, glütensin bir besin olmasından dolayı çölyak hastaları adına önemli bir alternatif olduğunu söyleyen Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, projedeki amaçlarının çölyak hastalarının daha ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşması olduğunu belirtti. Kökçüoğlu aynı zamanda, Çukurova’da ilk defa yapılan karabuğday ekiminin bölgelerinde suya ihtiyaç duymaması ve yüksek verim sağlamasından dolayı çiftçilere de önemli bir alternatif oluşturduğunu aktardı.
Bu sene Ceyhan’da 4 ayrı bölgede yapılan karabuğday ekiminin, Türkiye ortalaması olan 120 kg’dan dekara 150 kg verim alınması öngörülüyor. Aynı zamanda, ürünün makinalı tarıma uyması, su istememesi, gübre ve zirai ilaç ihtiyacı da olmaması çiftçiler için ayrı bir avantaj sağlıyor.