Kara haber tez duyuldu! Marmara denizinden ürkütücü haber, bir sonraki seneye kadar...

Kara haber tez duyuldu! Marmara denizinden ürkütücü haber, bir sonraki seneye kadar...

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü bilim insanları tarafından yapılan ölçümlerden elde edilen bulgular korkunç gerçeği ortaya çıkardı! Marmara Denizi'nde sıcaklık katlanarak artarken oksijen seviyesi ise...

Enstitüye bağlı bilim insanları, Alemdar 2 gemisiyle Marmara Denizi'nde oksijen, sıcaklık, mevsim etkileri ve denizin güncel durumunu incelemeye aldıkları yaz seferinde sona geldi. Sefer kapsamında denizin 100'e yakın noktasından alınan örneklerle analiz yapıldı.

Yapılan çalışmadan elde edilen bulguları paylaşan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, fiziksel, kimyasal ve biyolojik örneklemeler için bazı özel bölgeler seçtiklerini söyleyerek, "Buralardan daha fazla veri sağlamak için özel şamandıra sistemleri de kurmayı düşünüyoruz. Böylece sürekli bu noktalardan örnek alarak ofis ortamında değerlendirebileceğiz" ifadelerini kullandı.

"ARZU ETMEDİĞİMİZ SEVİYELERE İNİYOR"

Yaptıkları örneklemenin Marmara Denizi'nin Temmuz ayına dair değerlerine dair oldukça önemli bilgiler sağladığını söyleyen Gazioğlu, "Üst tabakadaki prosesleri anlamamızı sağlayacak uygulamalar gerçekleştirdik. Marmara Denizi oksijen sıkıntısı olan bir deniz, üst tabakalarında oksijen tüketimi yüksek ve oksijen miktarı gittikçe düşüyor. Arzu etmediğimiz seviyelere kadar indiğini gördük. Alt tabakadaki Akdeniz suyunu temsil eden suda da oksijen değerlerinde istemediğimiz ama beklediğimiz sonuçlar var" dedi.

h-14-ic.jpg

"ISINMA DA SIKINTI OLUŞTURUYOR"

Gazioğlu, bu yıl hava sıcaklığında yaşanan artışın geç ama şiddetli başladığını ve Marmara Denizi'nin Karadeniz gibi soğumadığını belirterek, "İlk 25 metrelik katmanda bunu görebiliyoruz, yani Marmara Denizi'nin çok soğuyamadığını sıcak kaldığını görüyoruz. Artan sıcaklığın sonraki seneye de bir transferi söz konusu. Bunu besleyen Karadeniz, ısı transferini buraya aktarıyor. Oksijen sıkıntısı vardı, ısınma da sıkıntı haline geldi. Yüzeyde 24-25 dereceleri ölçtük, beklentimiz 22-23 dereceydi. Sıcaklık ağustos ayının sonuna doğru artış trendini sonlandırdı" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN