İzmir'de 1000 kilometreye yakın alana sahip Karaburun Yarımadası; Ildır Körfezi denizel alanı ve Balıklıova'dan Hamzabükü'ne, karada Küçük Ada ve Toprak Ada'daki denizel biyolojik çeşitliliği tespit edecek bilimsel çalışma başladı.
'Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) Denizel Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nün desteği ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi'nin iş birliğiyle 3 yıl sürdürülecek. Projenin sorumluluğu ise Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk'te olacak.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra yerel sivil toplum örgütleri, meslek ve üretici birlikleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri Çeşme'deki toplantıda bir araya geldi.
'MÜSİLAJIN ANA NEDENİ ARITMA EKSİKLİKLERİ'
''İklim değişikliğinin takibi ve uzun vadeli ölçüm yapılması için istasyonların kurulması gerekiyor" diyen Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öztürk şu sözleri kaydetti:
"Özellikle son dönemde Marmara Denizi'nde görülen müsilajın ana nedeninin arıtma eksiklikleri olduğunu, aynı sorunun bu bölgelerde de görünmemesi için Mordoğan, Karaburun, Ildır ve Çeşme gibi yerleşim bölgelerinde yaz nüfusu göz önüne alınarak ileri arıtma sistemlerinin yapılması önemli. Bölgede haritalanacak deniz çayırlarının oksijen üretimi ve karbon tutması nedeniyle iklim değişikliğinde Türkiye'nin en önemli savunma silahı olacak. Ayrıca proje boyunca ÖÇK bölgesi içinde kalan, denizel ekosisteme olumsuz etkisi olan bütün unsurların incelenecek. Bütün paydaşlarla iş birliğine hazır olduk''
Toplantıda Karaburun Yarımadası'nın sahip olduğu deniz çayırlarının yanı sıra Akdeniz fokları, yunuslar, korallijenli (Akdeniz'e özgü su altı habitatı) mağara habitatları gibi zengin denizel fauna ve floranın korunması konularının yanında çarpık yapılaşma ve bölgedeki balık çiftliklerinin ekosisteme etkileri ile yasa dışı su ürünleri avcılığı gibi konular daele alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mart 2019 tarihinde 823 sayılı kararı ile Karaburun-Ildır Körfezi, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti.
