Karadeniz'de yetişiyor birçok kişi adını bilmiyor! Çekirdeğinden yaprağına kadar şifa! Bir keşfeden bağımlısı oluyor

Karadeniz'de yetişiyor birçok kişi adını bilmiyor! Çekirdeğinden yaprağına kadar şifa! Bir keşfeden bağımlısı oluyor

Karadenizlilerin yakından tanıdığı ancak birçok kişinin ismini bile duymadığı bu meyve tam bir şifa deposu çıktı. Çekirdeğinden yaprağına kadar her şeyinde fayda yatıyor. Bir kez keşfeden bir daha bırakamıyor.

Karadeniz'de sıkça tüketilen bir meyve olarak karşımıza çıkan Karayemiş, Taflan adıyla da bilinmektedir. Sağlık açısından pek çok fayda sağlayan bu meyvenin çekirdeğinden yaprağına kadar her şeyinden şifa akıyor. Birçok kişinin tadını bile bilmediği hatta adından bile haberdar olmadığı bu meyvenin mayhoş tadı alışılagelmişin dışında bir lezzet sunuyor. Karadeniz Bölgesi'nde oldukça yaygın olarak tüketilen Taflan meyvesinin faydaları ve tüketim alanları da merak ediliyor.

KARAYEMİŞ (TAFLAN) NEDİR?

Gülgiller familyasında bulunan karayemiş bitkisi beyaz renkli çiçekleri ile birlikte Temmuz ayında meyve vermeye başlamaktadır. Yapraklarını dökmeyen ve gri siyah renge sahip olan bu ağaç genellikle dik ve düzgün bir şekilde büyümektedir. Besin açısından zengin topraklarda rahatlıkla yetişen karayemiş 6 metreye kadar uzayabilen bir bitki türü olarak biliniyor.

karayemis.jpg

FAYDALARI NELERDİR?

  • Güçlü Antioksidan Kaynağı: Bol miktarda C vitamini içeriği ile birlikte güçlü bir antioksidan kaynağı oluşturan karayemiş bağışıklık sistemini güçlendirmekte son derece başarılıdır.
  • Bağışıklık Sistemini Destekler: Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve antioksidan içeriği ile bilinen karayemiş vücudu çeşitli hastalıklara karşı da korumaktadır.
  • Öksürüğü Hafifletir: Soğuk algınlığı, nezle ya da grip olan kişilerin bitmek bilmez öksürük çilesini hafifletmek için de karayemişten yararlanabilirsiniz.
  • Kan Dolaşımını Destekler: Kan dolaşımını hızlandıran ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen karayemiş damar tıkanıklığını önlemektedir.
  • Demir Eksikliğine Destek: İçeriğinde yer alan demir minerali ile birlikte demir eksikliği yaşayanların da sıklıkla başvurduğu bir meyvedir.
  • İdrar Söktürücü Etki: Vücutta idrar söktürücü bir etkiye sahip olan karayemiş Böbrek sağlığını destekler.
  • Sinirleri Yatıştırıcı: Sinir, stres ve uykusuzluk problemlerini hafifletmeye yardımcı olur.

karayemis-toplamak.jpg

KARAYEMİŞ NASIL TÜKETİLİR?

Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen karayemiş tek başına veya fındık ile birlikte ceviz gibi kuruyemişlerle çerez olarak tüketilmektedir. Yaprakları çay yapımında kullanılan bu meyve kaynamış suya eklenerek demlenmektedir.

Sağlık açısından mucizevi etkilere sahip olan karayemiş doğal bir ürün olması nedeniyle uzmanlar tarafından da öneriliyor. Ancak sağlık sorunu bulunan kişilerin öncelikle uzman bir doktora danışarak tüketmesi gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN