İbrahim Çanakçı: Mutlak yoksulluk geri geldi

Karar Gündem'e, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı konuk oldu. Çanakçı, Dünya Bankası'nın Türkiye raporuna göre dikkat çeken açıklamalarda bulundu: Mutlak yoksulluk, 1 dolar 90 Cent üzerinden hesaplanıyor, 5 buçuk dolar üzerinden hesaplanıyor. Sıfırladık dedikleri 1 dolar 90 Cent, günlük 15 lira gelire sahip olan vatandaş sayısını sıfırladık diyorlar. Ama 2019 yılında o sayı da arttı. Sıfırdan 0,4'e çıktı.

DEMET İLCE | KARAR

Karar Gündem'de Mustafa Karaalioğlu, konuğu İbrahim Çanakçı ile gündemin nabzını tuttu. Çanakçı, MB'nin aldığı faiz kararını değerlendirdi ve Türkiye'deki 'mutlak yoksulluk' hakkında önemli bilgiler verdi.

"MUTLAK YOKSULLUK GERİ GELDİ"

İbrahim Çanakçı Dünya Bankası'nın Nisan ayı raporuna göre, 'mutlak yoksulluk'a dair çarpıcı açıklamalarda bulundu:

"Hükümet hep övünüyor. Bakanlar çıkıyor diyorlar ki, 'Biz mutlak yoksulluğu sıfırladık.' Dünya Bankası'nın Nisan ayında bir raporu çıktı. Yoksulluk denildiği zaman bir kaç tane göstergeye bakılıyor. Mutlak yoksulluk, 1 dolar 90 Cent üzerinden hesaplanıyor, 5 buçuk dolar üzerinden hesaplanıyor. Sıfırladık dedikleri 1 dolar 90 Cent. Günlük 15 lira gelire sahip olan vatandaş sayısını sıfırladık diyorlar. Ama 2019 yılında o sayı da arttı. Sıfırdan 0,4'e çıktı."

Çanakçı şöyle devam etti:

"Mutlak yoksulluk denilen şey geri geldi. 5 buçuk doları baz aldığımızda, bu 45 lira günlük, 1350 lira aylık demek. 2018 yılında bunun oranı yüzde 8.5'miş, Dünya Bankası'nın hesabına göre 2020 yılında yüzde 12,2'ye çıkmış."

İKTİDARIN HEDİYESİ: YOKSULLUK

Türkiye'de yoksulluk sebebiyle artan intihar sayılarına dikkat çeken Çanakçı, hükümeti şu sözlerle eleştirdi:

"2018 yılında yoksul sayısı, 6 milyon 900 bin, 2020'de 10 milyon 200 bin. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hediyesi nedir dersek, işte zirve yapan yoksulluk oranı. Bir günde 7 tane vatandaşımız hayatına kıydı. Kaç tane esnaf, çiftçimiz hayatına kıyıyor. Bunlar borcumu ödeyemem diye hayatına kıyıyor. Böyle bir tabloda rakamları konuşsak ne olur, konuşmasak ne olur. Başını kuma gömmüşlük var."

"BUNUN ADI ARTIK BUNALIM"

Türkiye'nin ekonomik gidişatı hakkında konuşan Çanakçı sorunun, artık bir bunalım olduğuna dikkat çekti:

"Biz diyoruz ki sorunun tanımını doğru koyalım. Türkiye'nin şu anda yaşamış olduğu sorun 'kur krizi' sorunu değildir. Türkiye'nin yaşadığı sorun bir 'fakirleşme' sorunudur. Bunun adı bir ekonomik, sosyal ve kurumsal sorundur. Bunun adı artık bir 'bunalımdır."

MB GÜVEN VERMİYOR

128 milyar doların akıbeti devam ederken, Çanakçı MB Bankasının aldığı faiz kararı hakkında konuştu. Çanakçı, "Çıkıp hükümet adına yapılan, açıklamalara bakınca ciddi üzüntü içine giriyorum. Konuşmasalar daha faydalı olacaklar diye düşünüyorum. Her adımı atmaya çalıştıkça aslında tabloyu çok daha karmaşık hale getiriyorlar."

Çanakçı şöyle devam etti:

"Bu hükümetin elinde bir tek MB kalmıştı. MB'nin biraz da olsa Kasım'dan sonra aklıselime doğru bir yönelme işareti ortaya çıkmıştı."

"VARLIKLAR VARLIKLILARA GİTTİ, YÜK VATANDAŞIN ÜZERİNDE KALDI"

Çanakçı, Merkez Bankalarına olan güvensizliği değerlendirdi:

"Merkez Bankalarının temel hedefi fiyat istikrarı olan kurumlardır. Bunun sağlanabilmesi için ciddi bir güven vermeleri gerekiyor. Bu kötü yönetim kendi rekorlarını yeniliyor. TÜFE ile ÜFE arasında 18 puanlık bir makas açılması söz konusu. Bu, önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde fiyat artışı devam edecek demek. Fakat daha sonra yapılan değişiklikle, bunu üzülerek belirtiyorum, Sayın MB Başkanı'nın profesyonel, objektif bir MB Bakanı profilinden çok uzak bir profil koyması, kuruma olan güveni ciddi bir biçimde sarstı."

Çanakçı 'Varlıklarla yükümlülükler yer değiştirdi' sözünü hatırlatarak, "Biz de diyoruz ki 'Varlıklar varlıklılara gitti, yük vatandaşın üzerinde kaldı" şeklinde karşılık verdi.

128 MİLYAR DOLARIN AKIBETİ

128 milyar doların akıbetinin hala belli olmadığına dikkat çeken Çanakçı, "Hangi tarihte, miktarda, hangi kurdan satış yaptınız? Dün Hazine Bakanı diyor ki 'Açıklarsak suç işlemiş oluruz.' Peki kimlere açıkladığınızı firma bazında bir tarafa bırakalım, anonimleştirerek neden açıklamıyorsunuz?" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN