Katile rüşvet paketi

Katile rüşvet paketi

Üniversitelerdeki Gazze protestoları sonrası 'Vietnam sendromu'yla yüzleşen Biden, İsrail'e karşı B planını masaya koydu. 'Refah'a kara saldırısına karşıyız' açıklamaları ve silah sevkiyatının durdurulması işe yaramayınca Washington'un 'Hamas liderlerinin tüm bilgilerini paylaşalım, kara harekatı yapmayın' teklifini masaya koyduğu ortaya çıktı.

NETANYAHU ‘SON FİLİSTİNLİ KALANA KADAR KATLİAM’ DİYOR

Biden’ın Amerikan kamuoyunun şiddetli tepkisini gözeterek Refah’a saldırıyı frenlemek istiyor. Netanyahu ise koltuğunu korumak için kente saldırıyı olmazsa olmaz görüyor. Gazze’de operasyonlarını genişleten İsrail’in Cibaliye kampına bombardımanında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Refah’ın doğusunda da on binlerce Filistinli’den daha kenti terk etmeleri istendi. Endişelerin arttığı süreçte Washington’un Tel Aviv’e yönelik ‘kirli teklifi’ deşifre oldu.

ABD TEKLİFİ: HAMAS LİDERLERİNİN DOSYASINI PAYLAŞALIM

ABD'nin, Netanyahu yönetiminden Refah'a kapsamlı bir kara harekatı başlatmamasını istediği, karşılığında ise Hamas liderleriyle ilgili nokta istihbarat ve askeri yardımları da barındıran savunma desteği önerdiği ortaya çıktı. Bu şekilde ordunun 'Kara saldırısı yapmadan Hamas'ı hedef alabilmesinin mümkün olacağı' kaydedildi. Pakette, Filistinliler için çadırkent kurulması önerisi ve Hamas'a ait tünellerle ilgili istihbarat bilgilerinin de yer aldığı belirtildi.

GAZZE ANNELERİNE KALAN SADECE GÖZYAŞI

krs1-gobbe.jpg

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de Anneler Günü acı ve hüzünle karşılanıyor. İsrail'in yoğun saldırıları altındaki bölgede evlatları ve yakınlarını kaybedip Refah'a sığınan Filistinli kadınlar, yaşadıkları acı ve kayıplarla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Yüreği yaralı anneler, gıda, temiz su ve temel ihtiyaçların olmadığı çadırlarda ailelerini ayakta tutmak için her gün büyük mücadele veriyor.

1305krt01a-tum.jpg

ABD’DEN KİRLİ TEKLİF

Yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Parti’den baskı gören ve üniversite eylemleriyle köşeye sıkışan Biden yönetiminin İsrail’e Refah’a girmeme karşılığında Hamas liderliğinin konumunu bildirmeyi teklif ettiği iddia edildi. Tel Aviv’e, Hamas liderleriyle ilgili hassas istihbarat bilgilerinin ve nitelikli savunma unsurlarının önerildiği öne sürüldü.

BD kamuoyunda İsrail’in aylardır süren vahşetine verdiği destek nedeniyle Biden yönetimine karşı öfke büyüyor. Üniversite eylemleri ve Demokrat Parti seçmeninden gelen tepkiler Başkan Joe Biden’ı önce silah sevkiyatını ertelemek zorunda bıraktı. Washington Post, Biden’ın tepkileri azaltmak için İsrail tarafına bir başka gizli teklifte bulunduğunu yazdı. Bu çerçevede ABD yönetiminin, Refah’a büyük bir saldırı başlatmaması için İsrail’e, Hamas liderleriyle ilgili hassas istihbarat ve askeri yardımları da barındıran savunma desteği paketleri önerdiği bildirildi. Adı açıklanmayan bazı ABD’li yetkililere dayandırılan habere göre, Biden yönetimi, Netanyahu yönetimine Refah’ı işgal etmemesi için son bir iki haftada yeni öneriler yaptı. Söz konusu tekliflerde, İsrail’e, Hamas liderleriyle ilgili hassas istihbarat bilgilerinin ve nitelikli savunma unsurlarının önerildiği, böylelikle İsrail ordusunun “Refah’a kapsamlı bir kara saldırısı yapmadan Hamas’ı hedef alabilmesinin mümkün olacağı” kaydedildi. ABD, bu önerilerinde Hamas liderlerinin yerleri ve Hamas’a ait tünellerle ilgili elindeki istihbarat bilgilerini İsrail ordusuyla paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Ayrıca Biden yönetiminin, İsrail’e binlerce çadır kurulabilecek bir altyapıyı da önerdiği, böylece Refah’tan ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin kalabilecekleri yerlerin yapılabileceği aktarıldı. Aynı haberde ABD’li yetkililerin, Refah’tan başka bir yere nakledilebilecek Filistinli siviller için gerekli altyapının hazırlanmasının aylar alacağını söylediği, ancak İsrailli yetkililerin bu değerlendirmeye katılmadığı ifade edildi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün yaptığı açıklamada Refah’a büyük bir saldırı düzenlemesi halinde İsrail’e silah yardımlarını askıya alacağını söylemiş, Biden’ın bu açıklamasına hem ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den hem de İsrail tarafından tepki gelmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise koltuğunu korumak için kente saldırıyı olmazsa olmaz görüyor.

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin Cibaliya Mülteci Kampı’na önceki gece 100’den fazla saldırı düzenlemesi üzerine binlerce Filistinli, kuzey bölgelerinden kentin batısına doğru göç etmek zorunda kaldı. Cibaliya Mülteci Kampı’na yönelik topçu atışları sürerken, savaş helikopterleri ve İHA’lar bölgede hareket eden her şeyi hedef alıyor. Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah bölgesinde de sivillere ait evlerin yanı sıra yollar ve boş alanların dahi havadan bombalandığı saldırılarla eş zamanlı olarak İsrail ordusuna ait araçlar kentin doğusunda ilerlemeye çalıştı. Saldırıların ardından, Gazze kentindeki Zeytun Mahallesi’nden binlerce Filistinli, sabahın erken saatlerinden itibaren kentin batısındaki bölgelere göçe başladı. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada, kendilerine bağlı silahlı direnişçilerin İsrail askerlerine karşı Cibaliya Mülteci Kampı’nın doğusunda şiddetli çatışmalar yaşadığı aktarıldı.

REFAH’TA 300 BİN KİŞİ KATLİAMDAN KAÇIYOR

İsrail, Gazze’nin güneyindeki saldırılarını yoğunlaştırırken Refah’ın doğusunda on binlerce Filistinliye daha kenti terk etmelerini söyledi. Havadan atılan el ilanları ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla kentin doğu mahallelerinde yaşayanlara, İsrail’in “genişletilmiş insani yardım bölgesi” olarak adlandırdığı dar bir kıyı bölgesi olan El-Mevasi’ye gitmeleri söylendi. İsrail’in daha önce de Refah’ın doğu mahallelerindeki tahliye emriyle bu bölge hayalet şehir haline geldi. Kentteki Birleşmiş Milletler yetkililerinin sayımına göre tahliye emri sonrasında kenti terk edenlerin sayısı 280 bini aştı. İsrail, ABD ve diğer müttefiklerinin kara harekatının çok sayıda sivil kayıplara ve insani krize yol açabileceği uyarısına rağmen Refah’ta planlanan operasyonlara devam edeceğini söyledi. Cumartesi günü Refah üzerinde dumanların yükseldiği görüldü ve görgü tanıkları Mısır’a geçişi sağlayan sınır kapısı yakınlarında hava saldırıları düzenlendiğini bildirdi. İsrail ordusu sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, askerlerinin Refah’ta Hamas savaşçılarıyla “yüz yüze çatışmalara” girdiğini söyledi. Gazze’nin kuzeyine yönelik saldırılardan kaçarak güneye sığınan Filistinlilerle Refah’ın nüfusu 1,4 milyona ulaşmıştı. Evine düzenlenen hava saldırısında en az 10 akrabasını kaybeden Khitam Al-Khatib, “Refah’a el ilanları attılar ve Refah’tan El Zavide’ye kadar güvenli olduğunu, insanların orayı boşaltması gerektiğini söylediler ve boşalttılar, peki onlara ne oldu? Parçalanmış cesetler mi? Gazze’de güvenli bir yer yok,” diye konuştu. İsrail ordusu, uçaklarının geçtiğimiz gün Gazze genelinde onlarca hedefi vurduğunu ve kara birliklerinin Zeytun’da 30 kadar savaşçıyı etkisiz hale getirdiğini duyurdu. İsrail tankları cuma günü de Refah’ın doğu ve batı bölümlerini ayıran ana yolu ele geçirerek, etkili bir şekilde kuşattı. Ordu, Refah’ın doğusunda ve Refah sınır kapısının Gazze tarafında Hamas savaşçılarına karşı operasyonel faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı. Tel Aviv, Gazze’nin güneyindeki Refah kentini Hamas’ın son kalesi olarak gösteriyor ve örgütü çökertme ve çok sayıda rehineyi geri alma hedeflerinde başarılı olmak için işgal etmesi gerektiğini söylüyor. Gazze’ye yardım ulaştırılması için hayati önem taşıyan iki geçiş noktası ise kapalı. Filistinli WAFA haber ajansı, Mısır’dan Refah geçişinin beşinci gün, İsrail’in güneyinden Kerem Şalom geçişinin ise yaklaşık bir haftadır kapalı olduğunu kaydetti.

BM FİLİSTİN RAPORTÖRÜ: GAZZE’DEKİ SOYKIRIM HOLOKOST’U ÇAĞRIŞTIRIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, “Batılı ülkelerde, soykırım kelimesinin kullanımı konusunda büyük bir rahatsızlık var. Bunun da sebebi, soykırım kelimesinin Holokost’u çağrıştırması. ‘Holokost’a uğramış İsrail (Yahudiler) nasıl olur da soykırım yapar, böyle bir şey düşünülemez.’ diye. Fakat (İsrail) şu an tam da bunu yapmakta.” dedi. Albanese, Tunus’ta düzenlenen Mağrib Maşrik Forumu’nda konuştu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı sürdürdüğü saldırıları, “insani ve demokratik değerlere yönelik açık bir meydan okuma” olarak değerlendiren Albanese, “Şu an Gazze’de olup bitenleri nasıl görmezden gelebiliriz? Bu bir trajedi.” dedi. Albanese, Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkati çekerek, İsrail’in, Gazze’de yaklaşık 15 bini çocuk olmak üzere 35 bin insanı öldürdüğünü ve bu saldırılarıyla aynı zamanda işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki tüm Filistinlilerden intikam almayı hedeflediğini kaydetti. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 34 bin 971 Filistinli öldürüldü, 78 bin 641 kişi yaralandı.

'TARİHE SOYKIRIMCI OLARAK GEÇECEKSİN'

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kendisine yönelik “Antisemitizm” suçlamasına “Sayın Netanyahu, tarihe soykırımcı olarak geçeceksiniz” şeklinde yanıt verdi. Petro, Netanyahu’nun kendisine yönelik “Hamas destekçisi antisemitist, bize ders veremez.” sözlerine X sosyal medya hesabından cevap verdi. Cumhurbaşkanı Petro, “Sayın Netanyahu, tarihe soykırımcı olarak geçeceksiniz. Binlerce masum çocuğun, kadının ve yaşlının üzerine bomba atmak sizi kahraman yapmaz. Avrupa’da milyonlarca Yahudi’yi katledenlerin yanında olacaksınız. Din ile ilgili olsun ya da olmasın soykırım soykırımdır. En azından devam eden katliamı durdurun.” ifadelerini kullandı. Netanyahu’nun sözlerini alıntılayan Petro, “Samiler, soykırımın sorumlusu olmamalıdır zira onlar bu soykırımı yaşadılar. Nazi Avrupa’sında Yahudi halkına yapılan soykırım kabul edilemez olduğu gibi, Filistin halkına yönelik halihazırda yapılan soykırım da kabul edilemez. Ne antisemitistim ne de insanlık düşmanıyım. Gazze ölürse, insanlık da ölür.” değerlendirmesinde bulundu. Kolombiya, Gazze’de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları gerekçe göstererek 3 Mayıs’ta İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini resmen duyurmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN