Kayısının çekirdeği milyonlar kazandıracak! Çekirdek değil altın madeni: Her sektörde kullanılacak

Kayısının çekirdeği milyonlar kazandıracak! Çekirdek değil altın madeni: Her sektörde kullanılacak

Kayısı çekirdeği kıymetlimiz olacak! Dünyada ses getirecek üretim Türkiye’de yapıldı. Kayısının çekirdeği milyonlar kazandıracak! Kayısı çekirdeği kullanarak üretmeyi başardılar. Çekirdek değil altın madeni, her sektörde kullanılacak...

Malatya İnönü Üniversitesi Teknopark, çevre dostu bir yeniliği daha hayata geçiriyor. Kayısı çekirdeği kabuğundan üretilen biyoplastik, endüstriyel kullanıma sunulmak üzere hazır hale getirildi.

DOĞADA YÜZDE 100 ÇÖZÜNÜYOR

Firma, kayısı çekirdeği kabuğundan elde edilen bu biyoplastiği, ambalaj sanayisinden beyaz eşya sektörüne kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek şekilde geliştirdi. Gıda mühendisi Merve Atalay, bu teknolojinin temelinde Türkiye'de gıda atıklarının ekonomiye kazandırılması üzerine yaptıkları araştırmaların yattığını belirterek "Patates, elma gibi birçok gıda atığının ekonomiye kazandırılması için AR-GE çalışması yaptık. Onların içindeki değerli bileşenleri ayrıştırarak, o değerli bileşenlerle biyoplastik üretiyorduk. Deprem nedeniyle makinelerimiz hasar aldı, seri üretime geçmek üzereyken ara vermek zorunda kaldık. Tüm mikroorganizmalarımızı, stok çözeltilerimizi depremle beraber kaybettik. Yeni geliştirdiğimiz malzemeyi kayısı çekirdeği kabuğuyla güçlendirme AR-GE çalışmamızı sürdürdük. TÜBİTAK 1507 KOBİ Destek Programı kapsamında kayısı çekirdeği kabuğundan biyoplastik üretmeyi başardık. Doğada yüzde 100 çözünebilen bir ürün." dedi.

BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILACAK

Biyoplastiğin esnekliği ve dayanıklılığı, çeşitli sektörlerde farklı şekillerde kullanılmasını sağlıyor. Atalay, plastiğin istenilen forma dönüştürülebilmesi, onu mutfak eşyalarından otomotiv sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılabilir kıldığını belirterek "Plastiğin kullanıldığı tüm sektörlerde mutfak, beyaz eşya, otomotiv sektöründen tutun kozmetik sektörüne kadar plastiğin kullanıldığı sektörlerde ikame olarak kullanılabilecek, yüzde 100 doğal ve doğada çözünebilen bir malzeme. Kayısı çekirdeği kabuğundan ince film ürettik, ambalaj sanayisinde kullanılabilecek. Enjeksiyonda kullanılabilecek sert mukavemet özelliğine sahip ürün ürettik. İstediğiniz enjeksiyon makinesinde istenilen forma dönüştürülerek kullanılabilir. Maliyeti, plastiğin ham maddesine göre daha uygun." şeklinde konuştu.

Teknopark Genel Müdürü Hasan Yılmaz, gıda atıklarının bu şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, "Plastik malzemenin bire bir karşılığı olan bir ürün. Tamamen doğal ve doğada çözünebilen bir ürün. Doğaya ve insan sağlığına zararı yok. Karbon ayak izin sıfıra indirme gibi bir hedef var. Teknoparkların buna öncülük etmesi bizleri de mutlu ediyor." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN