Kazanlar kuruldu geleneksel üretim başladı! 2 gün boyunca durmadan kaynıyor, Maraş’ın tescillisi sofralara hazırlanıyor

Kazanlar kuruldu geleneksel üretim başladı! 2 gün boyunca durmadan kaynıyor, Maraş’ın tescillisi sofralara hazırlanıyor

Kahramanmaraş Andırın ilçesinde 1300-2000 rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları belirli işlemlerden geçtikten sonra sofralara hazırlanıyor. 2 gün boyuncu durmadan kaynayan kazanlarda pişen pekmez birçok hastalığa şifa oluyor.

Andırın’daki yüksek dağlardan yazın henüz olgunlaşmadan toplanan kozalakları kadınlar imece usulü ile kırıyor. Gerekli temizlik işlemleri bittikten sonra 2 gün bakır kazanlarda kaynatılan kozalaklar pekmez haline gelerek, bölge halkının geçim kaynağı oluyor.

kahramanmaras-andiz-pekmezi-1.jpg

KAHRAMANMARAŞ ANDIZ PEKMEZİ

Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tescilli Andız pekmezinin zorlu işlemler sonrasında lezzetine kavuştuğunu belirtti.

kahramanmaras-andiz-pekmezi-2.jpg

Andız pekmezinin çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanıldığını söyleyen Doğan, "Bilindiği üzere andız pekmezi başta öksürük, astım, üst solunum yolları enfeksiyonları gibi birçok hastalığa şifa kaynağı. İlçemizin kuzey mahallerinin birçoğunda üretiliyor. Gerçekten hiçbir katkı maddesi olmadan üretiliyor ve Türkiye’nin bütün bölgelerine gönderiliyor." dedi.

kahramanmaras-andiz-pekmezi-3.jpg

Bölgede 10 senedir andız pekmezi üretiminden geçim sağlayan Mustafa Mirik de aynı şekilde andız pekmezi yapımının zorluğundan bahsetti. "Dağdan toplanıp getirilen andız ağacı meyvelerini suya ıslıyoruz. 2 gün suda kaldıktan sonra süzüyoruz. Daha sonra 1 gün daha bekletiyoruz. Daha sonra 2 gün boyunca kazanlarda kaynatmaya başlıyoruz. Kıvamına geldiğinde soğumaya bırakıyoruz." diyen Mirik, pekmez pek çok hastalığa iyi geldiği için talebin fazla olduğunu da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN