Keramettin Göleti en kurak dönemini yaşıyor: 6 bin dönümlük mahsul kurudu

Keramettin Göleti en kurak dönemini yaşıyor: 6 bin dönümlük mahsul kurudu

Dünya genelinde etkili olan kuralık Edirne'deki Keramettin Göleti'ni de vurdu. Yaşanan buharlaşma nedeniyle gölet dip seviyeyi gördü. Mısır, ayçiçeği ve yonca ekili 6 bin dönüm tarım arazisini sulayan gölet toprağa teslim oldu. Keramettin Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı ve Muhtar Erdoğan Uzun göletin en son 35 yıl önce kuruduğunu belirterek "Göletin kurulduğu zamandan bu yana böyle bir kuraklık görmedik" dedi.

Edirne'de etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklara bağlı yaşanan buharlaşma nedeniyle 6 bin dönüm tarım arazisini sulayan Keramettin Göleti dip seviyeyi gördü. Süloğlu ilçesine bağlı Keramettin köyünde bulunan 218 bin metreküp su kapasiteli göletten sulama sahasındaki ekili tarım arazilerine su sağlanamadığı için mahsuller kurudu.

Mısır, ayçiçeği ve yonca ekili 6 bin dönüm tarım arazisini sulayan göletin suyunun azalması nedeniyle üreticiler de mağdur oldu.

7650076.jpg

SON YILLARIN EN KURAK DÖNEMİ

Keramettin Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı ve Muhtar Erdoğan Uzun, son yılların en kurak döneminin yaşandığını söyleyerek, "Hatırladığım kadarıyla 2014 yılında bir kuraklık yaşamıştık.

7650078.jpg

Ancak göletin dibinde su dağıtımını sağlayan bacanın yanına gidilemiyordu. Şimdi kuraklık nedeniyle bacanın yanına gidiyoruz" dedi.

7650073.jpg

VERİM KAYBI YAŞANIYOR

Uzun, göletten sulama yapılamaması nedeniyle ürünlerde verim kaybı yaşandığını aktardı. Bugüne kadar hiç yaşamadıkları susuzluk sıkıntısını bu yıl yaşadıklarını anlatan Uzun, "Gölet 35 yıl önce kuruldu. Göletin kurulduğu zamandan bu yana böyle bir kuraklık görmedik.

7650082.jpg

Mahsulümüzün birçoğu susuz kaldı. Mecburen bir kısmını erken biçmek zorunda kaldık. Sezon başında gölette su varken üreticilerimiz tarlalarını suladı. Ancak kuraklık nedeniyle bugünlerde sulama yapılamıyor" ifadelerini kullandı.

7650074.jpg

Üreticilere vahşi sulamayı bırakıp tasarruflu damlama sulamaya geçmelerini tavsiye eden Uzun, "Özellikle mısırda sıkıntı yaşadık. Geçen yıl iyi yerlerde dönümde 2 tona kadar mısır verimi vardı. Bu sene mümkün değil. Bu sene yüzde 50'ye yakın verim kaybı yaşanıyor, dönümde yaklaşık 1 ton verim elde edilir" diye konuştu.

7650077.jpg

Uzun, kuraklıktan etkilenen üreticilerin desteklenmesini ve mısır fiyatlarının artırılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

7650088.jpg

MAHSULLER KURUDU

Üretici Tuncay Özcan ise gölette bu derece bir kuraklığın bugüne kadar hiç yaşanmadığını dile getirerek şunları söyledi: "Göletimizde su bitti. Yağış da olmuyor. Kış ayları kuraktı, gölette su olmadığı için gerekli sulamaları da yapamadık. Mahsulümüz kurudu.

7650089.jpg

Üreticiler olarak mağduruz, devletten yardım bekliyoruz. Geçen seneye göre verim yüzde 50 düşer. Normal şartlarda eylül ayı sonuna kadar sulama yapıyorduk"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN