Kıbrıs gezisine 8 felakete 2 uçak

Kıbrıs gezisine 8 felakete 2 uçak

Türkiye alevlerle boğuşurken THK’nın dokuz uçağı bakanlığın diretmesiyle hangarda kaldı. 100 litrelik kapasite eksikliği nedeniyle kiralanan Rus uçakları her yere yetişemedi. Muhalefet, Erdoğan’ın Ada ziyaretine işaret etti: Kıbrıs’a şatafatla gidiyor, Manavgat’a iki uçakla müdahale ediliyor.

Manavgat’ta önceki gün başlayan orman yangınları 13 ilin ardından Aydın, Muğla ve Kütahya’ya sıçradı.

Müdahaledeki yetersizlik ise eleştiri konusu oldu. Orman Bakanlığı’nın Türk Hava Kurumu uçaklarını sistem dışında bırakmasıyla günlük 1.3 milyona kiralanan Rus uçakları yetersiz kaldı. THK eski yöneticisi Bayram Duman “Uçaklarımız kişisel hırslar yüzünden hangarlardan çıkarılmıyor, bu yangınları bir saatte söndürürdük” dedi. CHP’li Bülbül de Cumhurbaşkanı’nın sekiz uçaklı Kıbrıs ziyaretine dikkat çekti.

Ali Öztunç ise “Saraya 13 uçak alınıyor ama memlekete bir tane bile yangın söndürme uçağı alınmıyor” tepkisini gösterdi.

TÜRKİYE’NİN YÜREĞİ YANIYOR

Orman Bakanı Pakdemirli, 2 günde 17 şehirde 58 orman yangınının çıktığını, 38’inin kontrol altına alındığını duyurdu.

Eş zamanlı yangınlara sabotaj ihtimaline karşı soruşturma başlatıldı. Mücadelede 4 bin personel ile 38 helikopter görev aldı. Yangınlara üç Rus uçağı müdahale etti.

Manavgat’ta üç, Akseki’de bir kişi hayatını kaybetti. 58 vatandaş hastaneye kaldırıldı. Alevler merkezlere, otellere ulaştı. Bodrum’da bir otelde kalanlar teknelerle tahliye edildi.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ‘’7-8 mahalle tamamen yok oldu. Çaresiz kalmanın ne anlama geldiği gördüm. Alevler 5 dakika içinde 4 kilometre yürümüş’’ dedi.

KIBRIS GEZİSİNE 8 FELAKETE 2 UÇAK

Antalya’da 4 ayrı noktada çıkan orman yangını giderek şiddetlendi. Alevlerden etkilenen 4 kişi yaşamını yitirirken Manavgat Belediye Başkanı Sözen, 8 mahallenin kül olduğunu söyledi. Felaketin büyümesi, THK’nın hangarda çürümeye terk edilen yangın uçaklarını gündeme getirdi. Erdoğan’ın Ada ziyaretini işaret eden CHP’li Bülbül “Kıbrıs’a şatafatla 8 uçakla gidiyor. Yangına iki uçakla müdahale ediliyor” dedi.

Antalya’nın Manavgat ilçesi tarihinin en büyük felaketini yaşıyor. 4 farklı noktada çıkan yangın büyüyerek etkisini artırdı. Alevlerin boyu saatteki hızı 70 kilometreye bulan rüzgarında etkisiyle 40 metreye ulaştı. Onlarca ev, sera ve tarım alanı yandı. Bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi.

Şiddetli poyraz nedeniyle alevler, ilçe merkezine kadar geldi. Faciadan 122 kişi etkilenirken 4< kişi de yaşamını yitirdi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ‘’7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu biliyorum. En kötü tarafı da şehir merkezine kadar indi. Çok hızlı yürüyor. Bir bakıyorsunuz, 5 dakika içinde 3 kilometre yürümüş, 4 kilometre yürümüş.

Korkunç bir duman var. Lokasyon belirleyemiyor helikopterler, nokta belirlemekte zorluk çekiyorlar’’ dedi. AFAD’dan yapılan açıklamada ise yangına müdahalede, 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracının kullanıldığı kaydedildi. Ancak, facianın büyümesi, Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde bulunan uçakların hangarda bekletilmesini bir kez daha gündeme getirdi.

CHP’li Süleyman Bülbül, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, 3 yıldır bu konu hakkında milletvekillerinin yönelttiği 14 soru önergesine rağmen neden THK’nın uçaklarını kullanmadığını açıklamadığını dile getirdi. Bülbül “THK’nın yangın uçaklarını hangarda çürütüp Rusya’dan günlük 1,3 milyona yangın söndürme uçağı kirala. Parasını da ödeme. Uçmasınlar. Kıbrıs’a ise şatafatla 8 uçakla git. Manavgat yanıyor ve sadece 2 uçakla müdahale ediliyor. Görevini yerine getiremeyen Pakdemirli derhal istifa etmelidir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise “2009 ile 2020 yılları arasında 29 bin 965 orman yangını meydana gelmiş. Son iki günde 13 ilde 41 orman yangını meydana geldi. Hükümet orman yangınlarını söndürme konusunda gerekli çalışmaları yapamıyor” tepkisini gösterdi. Ormanların cayır cayır yandığını belirten Öztunç “Söndürecek uçaklarımız yok. Ama Cumhurbaşkanı’nın 13 adet uçağı var. Kıbrıs’a 8 uçakla gideceğine, yangın söndürme uçakları keşke alsaydı. Saraya 13 uçak ama memlekete bir tane bile yangın söndürme uçağı alınmıyor. THK’nın uçaklarını niye kullanmıyorsunuz?” diye sordu.

Öte yandan, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, 2021 yılı için 80 günlük orman ve kırsal alan yangını söndürülmesi işçiliği ile minibüs kiralama işinin ihalesinin 26 Temmuz’da, yani yangından iki gün önce yapıldığı ortaya çıktı. 2020 yılına kadar yürütülen eski ihale süreçlerinin ise mart ve nisan aylarında tamamlandığı görülüyor.

HESABI SORULUR

Türkiye’yi saran orman yangınlarına ilişkin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ‘sabotaj’ ihtimaline dikkat çekti. Kılıçdaroğlu “Şimdi de Marmaris’ten yangın haberleri geliyor. Bu bir sabotaj mı, devlet bunu mutlaka tespit edecektir. Ormanlarımızın, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın, ormanlarda yaşayan canlıların hesabı sorulur. Bu konuda hepimiz biriz; tek yüreğiz. Bu böyle bilinsin!” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da “Manavgat’ta orman yangını nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı yaralılarımıza acil şifa diliyorum” paylaşımını yaptı.

SABOTAJ OLABİLİR

Manavgat’taki yangına ilişkin KARAR’a konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek “Yangın birbirinden bağımsız 4 farklı yerde ve hafta içi çıktı. Bu durum sabotaj ihtimalini akıllara getiriyor” dedi. Bu derece büyük bir yangın görmediğini belirten Böcek “Çiftçilerimizin tarlada ürünleri, ahırda hayvanları yandı. Bu sene ne yiyeceğiz? Pandemi süresince kapalı kalan esnafımız biraz olsun kendisini toparlayacak derken turizm sezonunun ortasında çıkan yangın Antalyalı esnafı batıracak. Bu yangın felaketinde büyük maddi ve manevi zarara uğradık” diye konuştu.

‘SÖNDÜRME UÇAKLARI NİÇİN İNATLA BEKLETİLİYOR?’

Türkiye’nin birçok noktasında yaşanan orman yangınları yerleşim yerlerini de tehdit ederken Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçakları yine tüm tepkilere rağmen kullanılmıyor.

THK eski yöneticisi Bayram Duman, THK’nın söndürme uçaklarının neden inatla kullanılmadığını sordu. Duman “Türk Hava Kurumu yangın uçakları üç yıldır devre dışı bırakılıyor. THK kayyum Heyeti ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vicdanı rahat mı? Manavgat orman yangınını söndürme kabiliyeti açısından helikopterlerin değil THK yangın söndürme uçaklarının işidir. Uçaklarımız kişisel hırslar yüzünden hangarlardan çıkarılmıyor oysa bu yangınları bir saatte söndürürdük” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN