Kıbrıs Zirvesi'yle ilgili BM'den ilk açıklama

Kıbrıs Zirvesi'yle ilgili BM'den ilk açıklama

Cenevre'de gerçekleşen 5+1 formatındaki gayri resmi Kıbrıs konulu konferans sona erdi. BM Genel Sekreteri Guterres, yaptığı açıklamada sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için ortak zemin bulunamadığını vurguladı ve olumlu sonuçlar elde edilmesi için ellerinden geleni yapmakta kararlı olduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla Cenevre'de gerçekleşen 5+1 formatındaki gayri resmi Kıbrıs konulu konferans sona erdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık ettiği konferansın son gün oturumunda ortak zemin bulunamadı.

Konferans sonrası açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, "Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık. Diyaloğu sürdürmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için elimizden geleni yapma konusunda kararlıyız" açıklamasında bulundu.

kibris.jpg

Kıbrıslı Türklerin dün ortaya koydukları tutumda, Kıbrıs sorununu çözmeye yönelik yıllardır süren çabaların çözümsüz kaldığına dikkati çektiklerini vurgulayan Guterres, buna Crans Montana'nın da dahil olduğunu ifade etti. Guterres, Kıbrıslı Türklerin iki toplumlu ve iki kesimli federasyona yönelik müzakerelerin tükendiğini düşündüğünü aktararak, "Kıbrıslı Türkler, eşit uluslararası statü ve egemen eşitlik hakkettiğini düşünüyor ve çözümün birbiriyle iş birliği yürüten iki devletli çözüm olduğunu savunuyor" diye konuştu.

Diğer taraftan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) delegasyonunun müzakerelere Crans Montana'da kalındığı yerden devam edilmesi gerektiğini savunduğunu anımsatan Guterres, onlara göre de çözümün, siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki kesimli federasyondan geçtiğini aktardı.

Ayrıca Guterres, GKRY'nin bu çözüm için gerekli BM Güvenlik Konseyi Kararlarının, 2014 Ortak Bildirisinin ve Crans Montana'da kendisinin ortaya koyduğu 6 hususun temel alınması gerektiğini belirttiğini aktardı.

'KOLAY BİR TOPLANTI DEĞİLDİ'

Yoğun ikili toplantılar ve istişareler yürüttüklerine işaret eden Guterres, "Takdir edersiniz ki bu kolay bir toplantı değildi. Çabalarımızın sonunda Kıbrıs sorununun çözümü adına resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık" dedi.

Antonio Guterres, ancak pes etmediğini, gündeminin esasen çok basit olduğunu belirterek, "Gündemim, birlikte barış ve refah içinde yaşamayı hak eden hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların güvenliği ve iyiliği için mücadele etmek" yorumunda bulundu. Yakın zamanda 5+1 formatında tekrar bir toplantı düzenleyeceğini bildiren Guterres, bunun da resmi müzakerelerin başlaması için ortak zemin arayışını hedefleyeceğini kaydetti. Guterres, "Diyaloğu sürdürmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için elimizden geleni yapma konusunda kararlıyız" ifadesini kullandı.

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'

BM Genel Sekreteri Guterres, yeni bir toplantı yapılıp yapılmayacağı ve iki toplantı arasında neler olacağına ilişkin soruya "Tabii ki bir sonraki toplantı öncesi şartları daha da iyileştirmek ve görüşmenin başarılı geçmesini sağlamak için istişareler olacak" yanıtını verdi.

Beklenenin aksine görüşmelerden sonuç çıkmadığını kaydeden Guterres, "Ama vazgeçmeyeceğiz. Bir sonraki görüşmeye uygun ortamı oluşturmak için istişareleri sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

Guterres, yeni görüşmelerin ne zaman başlayacağına yönelik soru üzerine, "Muhtemelen 2-3 aylık bir süre yeterli olacaktır. Kısa bir süre olumlu gelişmelerin yaşanmasına izin vermeyecektir. Uzun bir süre ise sorunun çözümü için ortak nokta bulmamıza fayda sağlamayacaktır" görüşünü paylaştı.

BM'nin, iki devletli çözüm önerisine nasıl yaklaştığına ilişkin soruyu ise Guterres, "Bu gayriresmi toplantı, önkoşullar olmaksızın toplandı. Herhangi bir toplantıda delegasyonların pozisyonlarını ifade etmelerinin yararlı olduğunu söylemeliyim. Bu bize birbirimizle etkileşime girme imkanı veriyor. Bu toplantıda ifade edilen farklı pozisyonlar hakkında Güvenlik Konseyine bir rapor vereceğim" diye yanıtladı.

NE OLMUŞTU?

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, düzenlenen gayri resmi Kıbrıs konferansında, Ada’da kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan öneri paketi sunmuştu.

Kıbrıs Türk tarafının BM’ye yaptığı öneri şu şekildeydi:

"1-Genel Sekreterin inisiyatif alıp yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasıyla birlikte iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve eşit egemenliği garanti altına alınacak.

2- Sağlanacak eşit uluslararası statü ve eşit egemenliği sonrası, iki taraf, sonuç odaklı, zaman limitli bir müzakere sürecini başlayacak.

3- Müzakerelerde mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemeleri ve AB konuları ele alınacak

4- Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından desteklenecek

5- Devletler bir anlaşmaya varırsa, iki devlet bir birlerini eş zamanlı tanıyacak, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bunu destekleyecek.

6-Anlaşma eş zamanlı şekilde referanduma gidecek."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN