Kılıçdaroğlu: Kaç otizmli çocuğumuz var bilmiyoruz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, '2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü' etkinliğindeki konuşmasında, "Sorunu yaşayanı dinlerseniz sağlıklı ve tutarlı çözümler üretirsiniz. Kaç otizmli çocuğumuz var, bilmiyoruz. Görünmüyor bu aileler. Normalde bunların saptanması lazım. İngiltere’de yeni doğan bir çocuk oldu mu geliyorlar, testler yapıyorlar sorular soruyorlar. Bizde böyle bir şey yok'' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlediği etkinliğe katıldı.

Program öncesinde otizmli bireylerin yaptığı resimlerden oluşan sergiyi gezen CHP lideri, etkinlikte açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Sorunu yaşayanı dinlerseniz sağlıklı ve tutarlı çözümler üretirsiniz. Sorunu çözecek kurumun adı 'sosyal devlet'. Hani var ya Anayasa’da değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeler arasında yer alan 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti; demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir'. Sosyal hukuk devleti yani sosyal devlet sorunu olan, sorunu çözmekte yetersiz kalan bireyleri ve aileleri; bu ekonomik de olabilir fiziki de olabilir, o sorundan olabildiğince kurtarmaktır''

KAÇ OTİZMLİ ÇOCUĞUMUZ VAR, BİLMİYORUZ

Sosyal devletin geliri olmayan ailelere gelir sağlaması gerektiğini belirten CHP Genel Başkanı, "Sosyal devlet; kişinin sürekli bakabileceği kişi, bir engelli varsa evde onun engelinin en az yük getirebileceği ortamı sağlamaktır. Bu tür sorunlarla ilgili sağlıklı verileri derlemektir. Kaç otizmli çocuğumuz var, bilmiyoruz. Görünmüyor bu aileler. Normalde bunların saptanması lazım. İngiltere’de yeni doğan bir çocuk oldu mu geliyorlar, bakıyorlar, testler yapıyorlar veya sorular soruyorlar. Bizde böyle bir şey yok; aile keşfederse aile bulursa.

ÇOCUKLARIMIZI DOKTORA BİLE GÖTÜRMÜYORUZ

Zaten belirli aralıkla çocuklarımızı neredeyse doktora bile götürmüyoruz. Dolayısıyla burada Sağlık Bakanlığı’na ve Milli Eğitim Bakanlığı’na görev düşüyor. Veriler alınmalı; TÜİK bu verileri sürekli olarak düzenli bir şekilde almalı ve kamuoyuna bu veriler bir şekilde yansıtılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı bu çocuklarımızın eğitimi açısından özel sınıflar mı açar ki akranlarıyla birlikte aynı sınıfta olurlarsa daha sağlıklı bir yapı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN