Kilit isme Interpol kelepçesi

Kilit isme Interpol kelepçesi

Sezgin Baran Korkmaz’dan, Hablemitoğlu suikastına kadar birçok dosyada adı geçen firari Levent Göktaş, Bulgaristan’da İnterpol operasyonuyla yakalandı. Daha önce ‘Konuşursam tuğla çekilir’ diyen Göktaş’ın iadesinin ardından vereceği ifadelerin, kritik konularda karanlıkta kalan birçok noktanın aydınlatılmasında büyük rol oynayacağı düşünülüyor.

Necip Hablemitoğlu suikastında planlayıcı olduğu suçlamasıyla aranan eski Özel Kuvvetler mensubu emekli Albay Levent Göktaş, Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yakalandı. Göktaş, hakkında Türkiye’nin talebiyle kırmızı bülten çıkarıldıktan iki gün sonra kelepçelendi. İçişleri Bakanı Soylu “Bulgar polisi dört gün önce yakalayıp serbest bırakmıştı. Orada olduğunu öğrenince hemen bülten çıkardık” dedi.

TWITTER’DA ‘HER ŞEYİ AÇIKLAYACAĞIM’ PAYLAŞIMI SORU İŞARETLERİNİ ARTIRDI

Göktaş’ın yakalanmadan önce bazı gazetecilere iletilmek üzere mektup kaleme aldığı ortaya çıktı. Birçok kritik dosyada adı yer alan ismin yakalanması soru işaretleriyle dolu süreci gündeme getirdi. Twitter’da ‘Levent Göktaş’ adıyla açılan ancak reddedilen hesapta ‘Her şeyi belgeleriyle açıklayacağım’ paylaşımı yapılmıştı. Ardından Göktaş’ın bulunduğu apartmana düzenlenen operasyon sırasında kaçtığı ileri sürülmüştü.

FİRARİ ALBAY GÖKTAŞ'A KOMŞUDA KELEPÇE

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından firari emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yakalandı. İçişleri Bakanlığı, EGM İnterpol Daire Başkanlığı’nın talebi üzerine hakkında kırmızı bülten çıkarılan Göktaş’ın gözaltına alındığını duyurdu. Adalet Bakanlığı ve EGM Interpol Daire Başkanlığı, Göktaş’ın Türkiye’ye iade edilmesine yönelik işlemleri başlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da iade sürecinin nasıl yürüyeceğine ilişkin açıklama yaptı. Pakistan’da konuşan Soylu, deport ya da mahkeme süreçlerini takip edeceklerini belirtti. İçişleri Bakanı, şunları kaydetti: “Yaklaşık 4 gün önce Svilengrad şehrinde kaçak olarak Bulgar güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Biz bunu haber aldık. Hem Milli İstihbarat Teşkilatı hem biz, ben iki defa Bulgaristan İçişleri Bakanı’yla bu konuda görüştüm, Bulgaristan Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığımız, aynı zamanda Interpol birimimiz... Orada yakalandıktan sonra serbest bırakılmıştı. Bundan Türkiye kamuoyunun bir bilgisi yok. Bir ödeme karşılığı, kendi iç kanunları çerçevesinde... Biz bunun üzerine tekrar yüklendik ve neticede dün akşam itibarıyla gözaltına alındı ve biyometrik verileriyle bizim aradığımız kişi olduğu belirlendi. Ama bundan önce, orada olduğunu öğrenince Interpol üzerinden hemen kırmızı bülten çıkardık. 24 saat içerisinde kırmızı bülteni Bulgaristan makamlarına ve komşu ülkelerin makamlarına da iletmiş olduk.”

Göktaş’ın yakalandığı haberinin önceki akşam itibarıyla geldiğini belirten Soylu, ilgili birimlerin Bulgar makamlarıyla görüşeceğini söyledi. Göktaş’ın iadesine ilişkin bilgi veren Soylu “Deport yöntemi bizim için daha basit bir süreç. Mahkeme süreci biraz daha uzun bir süreç ama biz iki süreci de takip ediyoruz” diye konuştu.

BULGAR AVUKATI VAR

T24’ten Asuman Aranca’nın aktardığına göre yaklaşık bir hafta önce Bulgaristan’a giren Göktaş’a adli işlem yapıldı ve bu bilgi Ankara ile paylaşıldı. İçişleri de bilgiyi Adalet Bakanlığı’na iletti. Bunun üzerine savcılık, çarşamba günü kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı üzerinden İnterpol’e talep gönderdi. Ayrıca Göktaş’ın yakalanması durumunda geçici olarak tutuklanması için Bulgaristan’dan talepte bulundu. Türkiye’de dört aydır yakalanamayan Göktaş kırmızı bültenden 2 gün sonra Svilengrad’da yakalandı. Edirne üzerinden Bulgaristan’a giriş yapan Göktaş ilk gün kefaletle serbest kaldı. Kırmızı bülten sonrası Svilengrad şehrinde bir kez daha yakalandı. Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkilinin Türkiye’ye iade edilmesine dair bir talebi olup olmadığını bilmediğini, Bulgaristan’da da bir avukatı olduğunu ve işlemlerinin söz konusu avukatı aracılığıyla sürdürüleceğini söyledi.

GAZETECİLERE MEKTUP

Ayrıca Göktaş’ın yakalanmadan üç gün önce bazı gazetecilere yedi sayfalık mektup yolladığı ortaya çıktı. Halk TV yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığı mektupta “Benim ya da Özel Kuvvetler mensubu subayların, astsubayların bu olayla uzak, yakın alakası yoktur. Delillenmesi mümkün değildir, kesinlikle böyle bir olay gerçekleşmemiştir. Zaten bizim böyle bir suça girmemiz mümkün değildir. Bu konuda yalan söylüyorsam en değer verdiğim çocuklarım hemen ölsünler. Tam normal ve düzenli bir yaşama adım atmışken bu kez yine benimle ve Özel Kuvvetler ile hiçbir ilgisi olmayan, saçma sapan bir komplo ile karşılaştım. Bu süreçte haksız ve hukuka aykırı olarak 5.5 yıl hapis yattığım ve yine aynı şeyleri yaşayacağımı bildiğim için gözaltına kararına uymadım. Bu yüzden kaçtım. Hablemitoğlu ismini bile bu hadise ile öğrendim. Ergenekon davasında FETÖ tarafından avukatlık büroma sahte delil konularak alınıp 5.5 yıl hapis yatan ben ‘O tutmadı bunu da deneyelim’ mantığı ile şimdi FETÖ üyesi mi oldum?” ifadeleri yer aldı.

‘ASANSÖRDEN KAÇTI’ İDDİASI

FETÖ tehlikesine yıllar önce dikkat çeken Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002’de Ankara’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Ukrayna’ya kaçan katil zanlısı eski binbaşı Gökhan Nuri Bozkır, 27 Ocak’ta MİT operasyonuyla yakalanarak Türkiye’ye getirildi, Göktaş’ın ismini verdi. Hakkında yakalama kararı bulunan Göktaş, Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı olmakla suçlanıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında 6 şüpheli daha gözaltına alındı. Bozkır ve 2 şüpheli tutuklanırken diğerleri serbest bırakıldı. Savcılık haziranda yeni bir operasyon başlattı. Göktaş ve Fikret Emek’in de bulunduğu 9 şüpheli için gözaltı kararı verildi, 8 kişi gözaltına alındı ancak Göktaş’a ulaşılamadı.

Gözaltı kararları sonrası sosyal medyada Levent Göktaş ismiyle açılan hesaptan yapılan ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker karşıtı ifadelerin de yer aldığı açıklamada “Saray’daki bazı isimlerin ifşa edileceği” söylenmişti. Bu paylaşımlardan iki gün sonra Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz “müvekkiliyle iletişim kuramadığını ama hesabın sahte olduğunu” söylemişti. Peker ise Göktaş’ın evine 07.30’da polis operasyonu yapıldığı, Göktaş’ın asansörü kullanarak firar ettiğini ileri sürmüştü. Daha önce “Konuşursam tuğla çekilir” dediği öne sürülen Göktaş’ın Bulgaristan’da ya da iade edilmesi halinde Türkiye’de vereceği ifadelerin birçok kritik olayın karanlıkta kalan kısımlarını aydınlatabileceği belirtiliyor.

03-eylul-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN