Kira ve ev fiyatlarını düşürecek hamle! İstanbul, İzmir, Ankara yaşadı, artık ucuz ev arama derdi bitiyor

Kira ve ev fiyatlarını düşürecek hamle! İstanbul, İzmir, Ankara yaşadı, artık ucuz ev arama derdi bitiyor

Hükümetten kira ve ev fiyatlarını düşürecek bir hamle geldi! Son zamanlarda fahiş artışların meydana geldiği ev ve kira fiyatlarına ilişkin düğmeye basıldı. İstanbul, Ankara, İzmir bu habere çok sevinecek. Büyükşehirlerdeki konut sorunu ortadan kalkacak, artık ucuz ev arama derdi bitti! İşte konuya ilişkin detaylar…

Özellikle de son zamanlarda ev ve kira fiyatlarında inanılmaz artışlar meydana geldi. Bu kapsamda milyonlarca insan ne kiraya çıkacak ev bulabiliyor ne de satın alacak bir ev. Neredeyse ülkenin her yerinde aynı durum söz konusu iken insanlar bu durumdan oldukça şikayetçi. Hükümet ise konuya ilişkin olarak yeni bir adım attı. İmar alanlarının imara açılacağına ilişkin bir bilgi geldi. Gayrimenkul Uzmanı Esat Demir ise piyasa hakkında yeni bilgiler verdi.

BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLAMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde konut arzında artış olması, vatandaşların konuta ulaşmasının kolaylaşması, kira fiyatlarındaki miktarların azalması için hazine arazilerinin imara açılacağını paylaşmıştı. Özhaseki, "Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak. Vatandaşın konut sorunu çözülecek" açıklamasını yapmıştı.

Bu kapsamda özellikle de büyükşehirlerin, Ankara, İzmir, İstanbul gibi, konut ihtiyaçlarının karşılanması, ev bulamayanların işinin kolaylaşması için bir adım atılacak.

yeni-proje-8.jpg

İLK KONUT İÇİN KREDİ KARARI YENİ BİR FIRSAT

Geçtiğimiz günlerde ilk kez ev alacaklara düşük faizli ve uzun vadeli kredi verileceği açıklanmıştı. Gayrimenkul Uzmanı Esat Demir, hükümetin attığı bu adıma ilişkin olarak, “"Birinci konutta yüzde 90'a kadar kredi çekebiliyor. Hükümet konut kredisini ikinci ve üçüncü konutlar için sınırladı. Bu bana göre güzel bir karar. Hiç konutu olmayan kirada oturan vatandaşımızın konuta erişebilmesi için bir fırsat olarak görüyorum. Bu şekilde yatırım ikinci konut alanların önü kesilmiş oluyor. Bunun yanında önümüzdeki günlerde ilk konut alacaklar için krediye erişmini kolaylaştırılacağı ifade ediliyor. Bu hamlede bana kalırsa ilk evini alacak vatandaşlar için çok güzel bir haber. Burada tabi öne çıkan şey kredi oranınn düşük tutulması. Bu sayede ilk kez konut alacak vatandaşları ev alması daha da kolaylaşacaktır" dedi.

yeni-proje-7.jpg

BU KARAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK

Demir, hazine arazilerinin imara açılması konusuna ilişkin olarak, "Hazine arazilerinin imara açılmasını ben kentsel dönüşümün hızlandırılacağı şekilde algılıyorum. Özellikle İstanbul ve İzmir'de kentsel dönüşümün hızlandırılması için böyle bir kanuna ihtiyaç duyuluyor. Çünkü çok mülkiyetli yapılar evin kentsel dönüşüme girmesi için büyük sorun oluşturuyor. Çoğu zaman binadaki daire sahipleri ortak bir noktada bulaşamıyor ve dönüşüm çalışması gerçekleştirilemiyor” diye konuştu.

DEVLETİN ADIMLARI İLE EVLER ARTMALI

Piyasadaki fahiş ev fiyatlarının düşmesi için devletin çokça konut yapması gerektiğine değinen Demir, "Hazine arazilerini imara açarken bu alana yapılacak binaların özel sektör artı devlet işbirliğiyle yapılması gerekiyor. Eğer bu binaların mülkiyet hakkı devletin olursa fiyat köpürmesinin önüne geçilebilir. Devlet ne kadar çok yapı yapıp mülkiyetini elinde bulundurursa piyasaya müdahale etme alanı o kadar çok olur. Fahiş kira ve ev fiyatlarının önüne bu şekilde geçilebilir. Yani devlet, kamu kuruluşları ve belediyeler daha fazla konut üretmeliler” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-6.jpg

YATIRIM İÇİN KONUT ALMAK FİYATLARI ARTIRIYOR

Evlerin fiyatlarındaki artışın en büyük nedenlerinden birinin yatırım için ev alınmasının olduğunu söyleyen Demir, "Bunun yanında vatandaşların kafalarından yatırım için konut alma düşünce beklentisinin hükümet tarafından kaldırılması gerekiyor. Yani vatandaş 'paramızı gayrimenkule yatırıp fahiş kira bedelleri elde edelim' düşüncesinden çıkarılmalı. Yatırım için konut alma düşüncesini arabada bitirildiği gibi bitirilmesi gerekiyor. İkiden fazla evi olan vatandaşlara ekstra vergilerin getirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

KİRALAMA YÖNTEMLERİNE MÜDAHALE EDİLMELİ

Kiraya verilmeyen ya da oda oda kiraya verilen evlerin de fiyat artışlarına etki ettiğini dile getiren Demir, "Ev kira fiyatlarının düşürülmesi için kiralama yöntemleriyle ilgili de düzenleme yapılması gerekiyor. Evini hiç kiraya vermeyen, günlük ya da oda oda kiraya veren ev sahiplerinin tespit edilip cezaların kesilmesi gerekiyor” dedi.

Demir, ilerleyen süreçlerde ev fiyatlarında bir düşü yaşanacağını beklediğini söyleyerek, "Ben önümüzdeki süreçte hükümetin yeni hamleleri sonrası ev ve kira fiyatlarının mutlaka düşeceğine inanıyorum. Hükümetin şuana kadar attığı adımlar bu konuda mesai harcadığını ve kararlı olduğunu ortaya koyuyor. Şuanda piyasada fiyatlarda bir miktar geri çekilme yaşandı. Bunun yanında piyasada durgunluk var diyebiliriz. Herkes Meclis'ten çıkacak kararlar sonrası yönünü belirleyecektir” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN