Kiracı-ev sahibi krizine devlet el attı! Her şey sil baştan… Tarih verildi

Kiracı-ev sahibi krizine devlet el attı! Her şey sil baştan… Tarih verildi

Son dönemde yükselen kira bedelleri sebebiyle kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar, ülkemizdeki milyonlarca insanı etkileyen bir konu haline geldi. Bu konunun çözümü için yeni düzenlemeler ve önlemler 1 Eylül'de hayata geçiyor. İşte detaylar...

Son günlerde artan kiralar nedeniyle kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunlar, milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Bu sorunların çözümü için yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor. 1 Eylül Cuma gününden itibaren, kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getiriliyor. Bu sistem, aylarca süren dava süreçlerinin yerine en fazla 4 haftada anlaşmazlıkların çözülmesini sağlayacak. İşte adım adım süreç:

Başvuru Zorunluluğu:

1 Eylül itibarıyla kira anlaşmazlıklarından dolayı dava açmak isteyen taraflar, önce arabulucuya başvurmak zorunda olacak. Direkt olarak dava açmak mümkün olmayacak ve byle bir durumda dava usulden reddedilecek.

Hangi Davalar Arabuluculuk Kapsamında:

Arabuluculuk sistemi, kira anlaşmazlıklarının yanı sıra ilamsız icra yoluyla tahliye hariç olmak üzere, kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibi arasındaki alacak ve tazminat talepleri gibi tüm ihtilafları kapsayacak.

2-013.jpg

Başvuruda Bulunma Hakkı:

Bu düzenleme kapsamında, mal sahipleri ve kiracılar da dava açmadan önce arabulucuya başvurabilecekler. Kiracılar da başvuruda bulunma hakkına sahip olacak.

Amaç ve Avantajlar:

Bu düzenlemenin amacı, özellikle mahkemelerdeki dosya yoğunluğunu azaltarak ihtilafların hızlı çözüme kavuşmasını sğlamaktır. Bu sayede sürekli olarak uzayan dava süreçleri ve masrafların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Arabuluculuk sistemi ile tarafların ilişkilerinin bozulması engellenerek ortak bir çözüm noktasında buluşmaları hedefleniyor.

Başvuru Süreci:

Başvuru için vekil (avukat) aracılığıyla UYAP üzerinden yapılabileceği gibi vekil olmadan başvurmak isteyen vatandaşlar, adliyelerin arabuluculuk merkezlerine giderek gerekli belgelerle birlikte (kira sözleşmesi, taahhütname vb.) başvuru yapabilecekler. Başvuru ücretsiz olacak ve vatandaşlar veya vekilleri herhangi bir ücret ödemeyecekler.

Arabulucu Ataması ve Süreç:

Arabulucu ataması, başvurudan itibaren ortalama 1 hafta içinde yapılacak. Arabulucu, taraflarla iletişim kurarak atandığını bildirecek. Taraflara ve diğer tarafa arabuluculuk görüşmesine davet mektubu gönderilecek.

3-004.jpg

Görüşme ve Anlaşma:

Taraflar davete icabet ederse, ilk oturumun zamanı en kısa sürede taraflara bildirilecek. Bu süreçte arabulucu tarafları yönlendirme veya etkileme yetkisine sahip değil. Sadece tarafları bir araya getirerek talepleri tutanağa geçirip, anlaşma sağlandığında anlaşma tutanağı düzenleyecek. Bu tutanak, mahkeme ilamı hükmünde olacak ve tarafları bağlayacak.

Ücret ve Anlaşmazlık Durumu:

Arabuluculuk görüşmesi sonucunda taraflar anlşırlarsa, belirlenen asgari ücret tarifesine göre taraflar eşit şekilde ücret ödeyecekler. Eğer müzakere sonucu anlaşma sağlanamazsa, talep halinde ek 1 haftalık süre verilecek. Anlaşılamadığı takdirde, anlaşmazlık tutanağı düzenlenecek ve bu tutanak dava açıldığında mahkemeye sunulacak.

Katılmama Durumu:

Arabuluculuk görüşmesine davet edilen taraf görüşmeye katılmazsa, ileride dava sonunda haksız çıkarsa arabuluculuk ücreti ile yargılama giderleri ve diğer masrafları ödemekle yükümlü olacak.

Bu yeni arabuluculuk sistemi ile kira anlaşmazlıklarının hızla çözüme kavuşturulması ve uzun dava süreçlerinin önlenmesi amaçlanıyor. Hem kiracılar hem de ev sahipleri, bu sistem sayesinde daha hızlı ve uygun maliyetli bir çözüm bulabilecekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN