Kiracılar aman dikkat! Haklıyken haksız çıkmayın, çoğu kişi sözleşme imzalarken bunlara dikkat etmiyor

Kiracılar aman dikkat! Haklıyken haksız çıkmayın, çoğu kişi sözleşme imzalarken bunlara dikkat etmiyor

Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzalanan sözleşmelere dikkatler çekildi. Son yaşanan gelişme, haklı durumdayken kiracıları haksız duruma düşürebiliyor. Bugüne kadar doğru bilinenler aslında çok yanlışmış. İşte sözleşme imzalarken dikkat etmeniz gereken noktalar...

Ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaların hızla büyüdüğü günlerde, uzmanlar uyardı. Yükselen kira fiyatları ile birlikte sözleşmeler de sık sık gündeme konu oluyor. Sürekli yaşanan hukuki sorunlarla, 2022 Haziran itibariyle başlayan yüzde 25'lik sınır 2024 Temmuz ayına kadar dürdürme kararı alındı.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte kira kontratları kritik bir öneme sahip olurken doğru bilinen yanlışlar dikkat çekti. Kiracıları mağdur edebilecek durumlar ise tek tek cevaplandı.

YANLIŞ; Sözleşme süresinin sonlanmasıyla birlikte ev sahibi, kiracıyı evinden çıkartabilir.

DOĞRU; Ev sahibi, kira sözleşmesinin bitmesiyle birlikte kiracıyı tahliye etme gibi bir durum söz konusu değildir. Belirtilen sözleşmenin bitmesiyle birlikte en az 15 gün öncesinde bildirim yapmadığı sürece, sözleşmeler aynı şartlar altında 1 yıl kadar uzatılır.

YANLIŞ; Kira sözleşmesi kapsamında kira belirleme davası açılabilir mi?

DOĞRU; Ev sahibi tarafından konutlar ve çatılı iş yerleri için kira belirleme davası açılabilir.

YANLIŞ; Kira sözleşmesi imzalayan ev sahibi ve kiracı arasında belirlenen zam oranları, sözleşme özgürlüğü nedeniyle geçerlidir.

DOĞRU; Kira sözleşmesindeki zam oranı, son 12 aylık TÜFE'den daha fazla olamaz. Alınan kararlara göre 2 Temmuz 2024 tarihine kadar konutlarda TÜFE'nin yüzde 25 üzerinde olması halinde bile zam oranı en fazla yüzde 25 olarak yapılacaktır.

YANLIŞ; Kiralanan konut ya da işyerinde, kiracının bulunmaması halinde, başkasının kullanımına izin verilir.

DOĞRU; Ev sahibinin onayı olmadığı süreçte, taşınmazı başka birisine kiraya verme hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca kira hakkını başkasına da devredemez.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN