Kirası çok düşük olanlar dikkat: Tahliyeye itiraz hakkı yok

Kirası çok düşük olanlar dikkat: Tahliyeye itiraz hakkı yok

Kira fiyatlarının uçuşa geçtiği bugünlerde düşük kira ödediği için sevinenlerin sevinci kursağında kalacak! Korkutan karar çıktı! Kirası çok düşük olanlar dikkat! Bir anda tahliye edilebilirsiniz. Tahliyeye itiraz hakkı yok...

Ankara'da 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi, 1 Mart'ta açılan tahliye davasında kiracıyı evden çıkardı. Kararın 55 gün gibi kısa bir sürede alınmasının detaylarını Avukat Gizem Gonce anlattı.

Ankara'da 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir tahliye davası, ev sahibi F.N.'nin kiracısı U.T.'ye karşı açtığı davayı 55 gün gibi kısa bir sürede sonuçlandırdı. Mahkeme, 1800 TL kira ödeyen kiracının, yasal sınır olan 28 bin 250 TL'nin altında kalması ve ev sahibinin ihtiyacı olması gerekçesiyle tahliyesine karar verdi. Peki, bu süreç nasıl bu kadar hızlı ilerledi? Detayları Avukat Gizem Gonce açıkladı.

"EV SAHİBİNİN ZORUNLU İHTİYACI"

Ev sahibi-kiracı arasındaki yeni sorun: Depozito İadesi

Milliyet'te yer haber göre, Çankaya ilçesi Dikmen Mahallesi'nde bulunan evinde 9 yıldır kirada oturan U.T.'den evi boşaltmasını isteyen ev sahibi F.N., kiracının çıkmayı reddetmesi üzerine tahliye davası açtı. Mahkeme, kiracının ödediği aylık 1800 liranın, yıllık olarak belirlenen 28 bin 250 TL'lik sınırın altında kalması ve ev sahibinin konut ihtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olduğunu ispatlaması nedeniyle tahliye kararı verdi.

"HIZLI YARGILAMA SÜRECİ"

Avukat Gizem Gonce, tahliye davalarının hızlı sonuçlanmasının sebeplerini şöyle açıkladı: "İhtiyaç sebebiyle açılan tahliye davalarında, ev sahibinin ev ihtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun ispatlanması gerekmektedir. Bu ispat yükü, davayı açan ev sahibindedir. Konut ihtiyacı, her türlü hukuki delil ile ispat edilebilir. Sulh Hukuk Mahkemesi, dava dilekçesini davalı kiracıya usulüne uygun şekilde ilettikten ve süresi içinde cevap dilekçesi de sunulduktan sonra duruşma günü belirler. Tarafların hazır bulunması ve gerekli bilgi, belge ve evrakların eksiksiz olması durumunda tahkikat aşamasına geçilir. Ev sahibinin zorunlu konut ihtiyacının ispatı için tanık dinletilmesi oldukça önemlidir."

Gonce, "Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi, davacı ev sahibinin dinlemiş olduğu tanığın gerçek ve samimi beyanlarını da göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi. Bu dava dosyasında, davacı ev sahibinin tanığına ilişkin beyanları duruşma esnasında alındı ve tahkikat aşaması tamamlandı," dedi.

"TAHLİYE KARARINA İTİRAZ HAKKI YOK"

Gonce, "Tanık beyanları ile de bu durum ispatlandı ve ilk duruşmada tahliye kararı verildi. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 341. Maddesi uyarınca, ilk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Ancak, bu davada yıllık kira bedelinin 28 bin 250 TL'nin altında kalması nedeniyle kiracının yerel mahkemenin tahliye kararına itiraz hakkı bulunmamaktadır. Yerel mahkemenin verdiği tahliye kararı, istinaf kanun yoluna kapalı olup kesin karar niteliğindedir," ifadelerini kullandı.

Ankara 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde alınan bu karar, düşük kira bedeli ödeyen kiracılar için önemli bir uyarı niteliğinde. Ev sahiplerinin ihtiyaç sebebiyle açtıkları tahliye davalarında dikkat edilmesi gereken detaylar ve hızlı yargılama süreci, benzer davalar için emsal teşkil edebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN