Kırım Vakfı'ndan sürgün ve soykırımın 80. yıldönümü anması

Kırım Vakfı'ndan sürgün ve soykırımın 80. yıldönümü anması

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 18 Mayıs 1944'te yaşanan Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıldönümü nedeniyle bir basın bildirisi yayınladı. Bildiride, Sovyet Rusya döneminde yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan Kırım Tatar halkının vatanlarından toplu sürgün edildiği ve bu süreçte büyük acılar yaşandığı vurgulandı.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 80. yıldönümü vesilesiyle bir basın bildirisi yayınladı. Bildiride, Sovyet Rusya yönetimi tarafından 18 Mayıs 1944 tarihinde gerçekleştirilen ve Kırım Tatar halkının büyük bir kısmını vatanlarından koparan trajik olaylar anıldı.

Basın bildirisinde, "Eli silah tutan erkekleri Kızıl Ordu saflarında cephede savaşırken, yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan Kırım Tatar halkı 80 yıl önce Sovyet Rusya yönetimi tarafından vatanlarından topyekün sürgüne gönderilmişti," ifadesi yer aldı. Bu sürgünde, açlık, susuzluk ve karanlık, havasız hayvan vagonlarında günlerce süren yolculuklar sonucunda ve sürgün bölgelerindeki perişanlık nedeniyle Kırım Tatarlarının nüfuslarının %46’sını kaybettikleri vurgulandı.

Sovyetler Birliği’nin son dönemlerinden itibaren, Kırım Tatarlarının kendi imkanlarıyla sürgün yerlerinden vatanlarına dönmeye başladığı ve Kırım’da yeniden kök salarak öz yönetimlerini kurdukları, eğitim, kültür ve sosyal alanda kurumlarını oluşturmayı başardıkları belirtildi. Bildiride, "1990’lı yılların başından itibaren her yılın 18 Mayıs’ında Kırım’da şehir merkezlerinde bir araya gelen Kırım Tatarları matem günlerini kitleler halinde büyük kalabalıklarla anar hale gelmiştir," denildi.

"BASKILAR KIRIM’I KIRIM TATARLARI İÇİN HAPİSHANEYE DÖNÜŞTÜRDÜ"

Ancak, bildiride, Rusya’nın Kırım’ı 27 Şubat 2014 tarihinde işgal etmesinden bu yana, Kırım Tatarları üzerindeki baskıların artarak devam ettiği ifade edildi. "Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklayan, Kırım Tatar liderlerini Kırım’a sokmayan, Kırım’da kalanları hapislerde tutan Rusya, Kırım Tatarlarının 25 yıl içerisinde oluşturduğu milli, sosyal ve kültürel birikimlerini ellerinden alırken, sistemli bir şekilde sürdürdüğü baskıları ile Kırım’ı Kırım Tatarları için bir açık hava hapishanesine dönüştürmüştür," ifadesine yer verildi.

Rusya’nın, Kırım’ın işgal edildiği 10 yıldan bu yana Kırım Tatarlarının matem günlerini anmalarına bile tahammül edemediği belirtilen bildiride, Rusya’nın Ukrayna genelinde başlattığı saldırılara da dikkat çekildi. "Rusya, iki yıldan fazla bir zamandır Ukrayna genelinde başlattığı saldırıları ile yakmaya, yok etmeye, savaş ve insanlık suçlarını işlemeye pervasızca devam etmektedir," denildi.

"ACILARIMIZI VE KİMLİĞİMİZİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ"

Kırım Tatar halkının muhaceretteki temsilcileri olarak, Rusya’nın Kırım Tatarlarını yok etmeye yönelik politikalarına karşı duracaklarını belirten Kırım Vakfı, "Acılarımızı ve kimliğimizi asla unutmayacağız. Varlığımızı korumaktan asla vazgeçmeyeceğiz. İnsani ve demokratik prensiplerimizle hak ve adalet yolunda mücadelemize devam edeceğiz," açıklamasında bulundu.

Bildirinin sonunda, "İnsanlık suçu olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 80. yıldönümünde sürgün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Unutmadık! Unutmayacağız!" ifadesiyle sürgün şehitlerine saygı duruşunda bulunuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN