Kişisel bilgileriniz tehlike altında! Bu hatayı herkes yapıyor... T.C. Kimlik, telefon numarası, kart bilgileri...

Kişisel bilgileriniz tehlike altında! Bu hatayı herkes yapıyor... T.C. Kimlik, telefon numarası, kart bilgileri...

Kişisel bilgilerinize çok rahat erişebiliyorlar! Bu hatayı yapan herkes risk altında! Her türlü bilginize kolaylıkla erişilebiliyor! T.C. Kimlik, telefon numaranız, banka hesabınız ne varsa...

Kişisel bilgileriniz tehlikede! Herkes bu hatayı yapabilir ve güvenliğiniz riske atılıyor! T.C. Kimlik numaranız, telefon numaranız ve banka hesabınız gibi her türlü bilgiye kolayca erişilebiliyor!

KARGO PAKETLERİNDEKİ ETİKETE DİKKAT!

tyr.jpg

Sosyal medya üzerinde bir kişi, kargo paketlerinde yer alan etiketlerdeki cep telefonu, TC kimlik numarası, adres gibi kişisel verilerin başkasının eline geçtiğini ve polise şikayette bulunduğunu paylaştı.

Çok sayıda kişi, paylaşıma yorum yaparak, etiketlerdeki kişisel verilerin çöpe atılmadan önce imha edilmesini önerdi. Bazı vatandaşlar da bu tür verilerin yer aldığı etiketler yüzünden tanımadıkları kişilerden ulaşım aldıklarını anlatarak benzer deneyimlerini paylaştı.

KARGO PAKETLERİNDEKİ ETİKETİ MUTLAKA YOK EDİN

gfd.jpg

Teslim aldığınız kargonuzu çöpe atmadan önce etiketindeki yazıları silin. Kargo poşeti üzerinde bulunan telefon numarası, isim, adres vb. kişisel bilgilerinizi mutlaka dezenfektan veya benzeri bir ürünle silerek yok edin.

KVKK Uzmanı Avukat Elif Yaşaroğlu, kargo veya kurye firmalarının bu verileri ne şekilde kullanacaklarını önceden belirtmeleri gerektiğini ifade ederken, kargo paketlerinin kamusal alanlara veya çöpe atılırken dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Avukat Yaşaroğlu ayrıca, firmaların KVKK konusundaki sorumluluklarını ve kişisel verilerin başka kişiler tarafından ele geçirilmesi durumunda izlenmesi gereken hukuki süreci de açıkladı.

HUKUKA AYKIRI VERİLERİNİZ İŞLENİYORSA PARA CEZASI UYGULANIR

"Örneğin bir kargo gönderecek olursak bu kargonun karşı tarafa iletilmesi için hem kendimizin hem de karşı tarafın alıcının bilgilerini paylaşmamız gerekir. Ancak bu bilgi ve veri paylaşımı öncesinde bilgileri aktardığımız firmaların mutlaka bize aydınlatma yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Kanun kapsamında aydınlatma yükümlülüğü diyoruz ama halk arasında buna bilgilendirme diyebiliriz.

Bu verilerin, kimlere aktarılacağı nasıl işleneceğiyle alakalı tüketicileri, bu hizmeti alan kişileri mutlaka bilgilendirmeleri gerekir. Bilgilendirdikten, verileri aldıktan sonra bu hizmet görüldüğü takdirde, bu verileri silmeleri, yok etmeleri ya da anonim hale getirmeleri gerekir. Bu hizmeti verdikleri amacın dışında verileri kullanmaları durumunda hukuka aykırı bir kullanım meydana gelmiştir diyebiliriz.

Böyle bir durum olduğu takdirde, firmaya şikayet başvurusunda bulunabiliriz, hangi verilerimizi işlediğini, hangi firmalara aktardığını ne şekilde sakladığını öğrenebiliriz, cevaptan tatmin olmazsak ya da firma bize 30 gün içinde cevap vermezse, Kişisel verileri koruma kurumuna bireysel başvurumuzu yapabiliriz. Eğer bu firma verilerimizi hukuka aykırı işliyorsa, kanun kapsamında idari para cezası yaptırımına tabii olacaktır." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN