'Kozmik oda' davasında cezalara onama kararı

'Kozmik oda' davasında cezalara onama kararı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki "kozmik odaları" soruşturması kapsamında görev alan hakim ve savcılara verilen cezaları onadı.

Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda gerçekleştirilen ve "kozmik odalar" olarak bilinen mekanlarda yapılan aramalarla ilgili olarak yürütülen soruşturmayla ilgili son gelişmeler, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği kararlarla gündeme geldi.

Genel Kurul, 25 Nisan 2019 tarihinde sonuçlanan ve ilk derece mahkemesi olarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından görülen dava kapsamında verilen cezaları onayladı. Eski savcı Mustafa Bilgili'ye "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 11 yıl 3 ay, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan ise 5 yıl 10 ay hapis cezası onaylandı.

Ayrıca, Bilgili'nin, eski TÜBİTAK çalışanı Ünal Tatar'a devlet sırrı niteliğindeki bilgileri casusluk amacıyla açıkladığı iddiasıyla ilgili olarak açılan davanın ayrılması kararı da uygun bulundu.

Kozmik odaya ilişkin araştırmalarda kararlar veren eski hakim Halil İbrahim Kütük'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan ise 3 yıl 4 ay hapis cezası onaylandı.

Benzer şekilde, eski hakim Nihal Uslu'ya da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan ise 5 yıl hapis cezası onaylandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, firari sanıklar hakkında verilen dosyaların ayrılması yönündeki kararları da uygun buldu.

BÜLENT ARINÇ'A SUİKAST İDDİALARI

Olayın arka planında, Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları üzerine başlatılan soruşturma ve devamında kozmik odalarda yapılan aramalar bulunuyor. Ancak aramaların yasal dayanağı olup olmadığı ve elde edilen bilgilerin kullanılabilirliği konusunda tartışmalar devam ediyor.

Tutulan raporlarda, aramalarda "devlet sırrı" niteliğinde belgeler ele geçirildiği belirtilirken, bu belgelerin içerdiği bilgilerin devletin güvenliği açısından önemli olduğu ifade edilmişti.

Kozmik odalarda gerçekleştirilen aramaların yargıya yansımasıyla ilgili süreç devam ederken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği kararlar bu konudaki belirsizliği bir ölçüde netleştirmiş oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN