Kuraklık o ilimizi vurdu! Türkiye'nin en büyük gölü tehlikede! Terk ediyorlar...

Kuraklık o ilimizi vurdu! Türkiye'nin en büyük gölü tehlikede! Terk ediyorlar...

El Nino ile birlikte ülkemizi esir alan sıcak havalar kuraklığa sebep oldu. Rekor sıcaklıklar geldi! O ilimizdeki göl ise kuraklık riskiyle karşı karşıya! Birer birer terk ediyorlar...

Van Gölü Havzası'ndaki sulak alanların daralması ve gölün çekilmesi, göçmen kuşların beslenme ve üreme bölgelerini olumsuz etkiliyor.

FLAMİNGOLAR FARKLI BÖLGELERE GİDİYOR

4wer-jpgh.webp

Göçmen kuşların göç sırasında önemli bir konaklama noktası olarak kullandığı Van Gölü Havzası'nda, kuraklık nedeniyle flamingolar gibi kuşlar artık farklı bölgelerde konaklama ihtiyacı hissediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, flamingoların her yıl ilkbaharda bölgeye gelip havalar soğuyana kadar burada kaldıklarını belirtti.

VAN GÖLÜNÜ BESLEYEN KAYNAKLAR DARALDI

2021-ekim2-20211022-2-50555013-69909755.jpg

Küresel ısınmanın son yıllarda daha fazla hissedilmesiyle birlikte Van Gölü'nün de etkilendiğini ifade eden Adızel, "Hızlı buharlaşma sonucu göl ve gölü besleyen kaynaklar daralıyor. Bu nedenle kuşların barındığı kıyılar ve delta bölgeleri hızla küçülüyor. Bu durum kuşları daha dar alanlarda yaşamaya zorluyor. Başta kirlilik olmak üzere gölün çok hassasiyetle korunması gerekiyor. Şu an Muradiye'nin Karahan bölgesi, Erciş'in Çelebibağı ve Gölağzı bölgelerinde çekilme, flamingoların besleme ve barınma alanlarında daralma ve değişme söz konusu." ifadelerini kullandı.

VAN GÖLÜ ÇEKİLİYOR

ter.jpg​​​​​​​

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, göç eden yaban hayvanları için güvenlik ve beslenmenin kritik olduğunu vurguladı.

İklimin, kuşların bulunduğu bölgedeki gıda kaynaklarını etkilediğini belirten Aslan, "Son zamanlardaki kuraklık, birçok yaban hayvanı gibi flamingoları da etkiledi. Flamingolar, Van Gölü Havzası'nı dinlenme amacıyla kullanıyor. Göldeki çekilme ve sulak yerlerin daralması kuşların beslenme alanlarını değiştirdi. Daha önce flamingoların çok görüldüğü yerlerde şimdi daha az sayıda kuş olabiliyor ya da daha önce konaklamadıkları alanlarda görüntülenebiliyorlar. Yaban hayvanları kendilerini iklim değişikliğine adapte ederler, yol haritası belirlerler. Biz sulak alanları koruyarak onlara yardımcı olabiliriz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN