Kurumuş zeytin ağacı kilolarca ürün verdi! Yağının rengi altın gibi sapsarı: 3 bin ölmez ağacında hasat başladı

Kurumuş zeytin ağacı kilolarca ürün verdi! Yağının rengi altın gibi sapsarı: 3 bin ölmez ağacında hasat başladı

Çorum’un Osmancık ilçesinde zeytinyağında ilk üretim yapıldı. Kurumuş zeytin ağacı kilolarca ürün verirken, elde edilen yağının rengi ise altın gibi sapsarı oldu…

Osmancık merkez ve Aşağızeytin Köyü’nde yetiştirilen zeytinlerin yağa dönüşme serüveni başladı. Hasadı tamamlanan zeytinler yıkama, yapraklarından ayrıştırma ve kırma gibi işlemlerin ardından suyu, posası ve yağı birbirinden ayrıştırılarak altın renkli ya da koyu yeşil zeytinyağına dönüştürülüyor.

Bölgedeki ilk ve tek zeytinyağı üretiminin gerçekleştirildiği Osmancık’ta toplanan zeytinler sofralığın yanı sıra yağa dönüştürülerek de tüketilmeye başlandı. Aşağızeytin Köyü’nde kurulan Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine alınan zeytinyağı çıkarma makinesiyle hasadı yapılan zeytinler yağa dönüştürülüyor.

corum-osmancikta-zeytinyagi-uretimi-2.jpg

ÜRETİM ÇOĞALDIKÇA YAĞ ÇIKARMA İŞLEMİ DE DEVAM EDİYOR

Aşağızeytin Köyü Muhtarı İsmail Çil, köylünün ekonomik kalkınmasının sağlanması amacıyla kurulan kooperatifte zeytinyağı çıkarmaya da başladıklarını söyleyerek, “Köyümüzde kurduğumuz Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine Ticaret Bakanlığından zeytinyağı çıkarma makinesi aldık. Köyümüzde zeytin yetiştiğinden dolayı bölgemiz de de bu makineden olmadığı için almaya karar verdik. Makinede köyümüzde hasat ettiğimiz zeytinlerin yağını çıkarıyoruz. Zeytin üretimi çoğaldıkça yağ çıkarma işlemimiz de devam ediyor. Bölgede zeytinyağı makinesi yok. İnşallah üretim çoğaldıkça bölgemiz de zeytin yeri olacak. ”dedi.

3 BİN ÖLMEZ AĞACINDA HASAT

2011’de bitirilen Boyabat Barajı sonrasında, Osmancık’la Kargı’nın köyleri ile beraber ortalama 15.000 dönümlük araziyi su yutmuştu. Barajın yapımı sonrasında 17 köy kısmen 1 köy ise tamamen sular altında kalmış, köylerin taşınma işlemi ile Aşağızeytin köyü de baraja yakın bir bölgede tekrardan kurulmuştu.

Gövdesinin kurumasına rağmen köklerinden yeni sürgünler çıkarmasından dolayı “Ölmez ağacı” denilen zeytin, Aşağızeytin Köyü’nde toprakla buluşturulurken, C vitamini deposu olan cennet hurması da yetiştiriliyor.

İlçedeki en yaşlı zeytin ağacının kendi köylerinde olduğunu söyleyen muhtar İsmail Çil, “Köyümüze 3 bin zeytin ağacı diktik ama 150-200 yaşlarında zeytin ağaçlarımız da var. Bu konuda emek veren ve destek olan herkese teşekkür ediyorum." İfadelerini kullandı.

corum-osmancikta-zeytinyagi-uretimi-1.jpg

200 KİLO ZEYTİNDEN 30 KİLO VERİM ALDI

20 yılı aşkın süredir zeytin yetiştiren ve 200’ü aşkın zeytin ağacı olan Bilal Çevrim, topladığı zeytinleri Aşağızeytin Köyü’ndeki Kooperatife götürdü. Orada işlenen zeytinlerin gerekli işlemler sonrasında yağ çıkarma makinesinde yağa dönüştürüldü. 200 kilo zeytinden 30 kilo yağ elde edilirken, yağın altın sarısı renginde olması da dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN