Kutup girdabı geliyor! Mart ayı hava durumu açıklandı: İşte kar yağacak bölgeler

Kutup girdabı geliyor! Mart ayı hava durumu açıklandı: İşte kar yağacak bölgeler

Meteoroloji mart ayını işaret ederek müjdeyi verdi. Son yılların en sıcak kış mevsimini geçiren Türkiye'ye doğru kutup girdabı yola çıktı. mart ayı hava tahminlerini paylaşarak, kar yağacak bölgeleri tek tek paylaştı. İşte kar yağacak bölgeler...

BURAK ÖZTOPRAK

Türkiye'de mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkla kış mevsiminin son ayına giriş yapmak üzere. Yüksek sıcaklıklar felaketleri de beraberinde getirirken, meteorolojiden mart ayı işaret edildi. Mart ayı hava tahminleri geldi. İşte o tahminler...

BÖLGE BÖLGE BEKLENEN YAĞIŞLAR

Mart 2024'te Türkiye'nin hava durumu öngörüsü, mevsim normalleri ve istatistiksel verilere dayanarak yapılan tahminlere göre, ülkenin farklı bölgeleri için çeşitli hava koşullarını beraberinde getirecek. Batı kesimlerde, Ege, Trakya ve Marmara bölgelerinde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği beklenirken, iç ve doğu kesimler ile kuzeyde, yani yurdun geri kalanında, mevsim normallerinin altında soğuk hava hakim olacak.

ghwq3e6wgaekjn0.jpg

Meteoroloji Bey isimli meteoroloji sayfasından yapılan açıklamaya göre; yağışlar açısından, batı ve kuzey bölgelerde, özellikle Karadeniz bölgesinde, yağış miktarlarının ortalamanın biraz altında kalması ve hafif kuraklık yaşanması öngörülüyor. Güney, iç ve doğu bölgelerde ise yağışların mevsim normallerinde veya yer yer normallerin üzerinde olması bekleniyor. Bu durum, Mart ayı boyunca Türkiye'nin farklı bölgelerinde çeşitli hava koşullarının yaşanmasına yol açacak.

KUTUP GİRDABI İŞLERİ DEĞİŞTİRECEK

Mart ayı, kutup girdabının yaşayacağı majör ısınma nedeniyle darbe alacak ve zayıflayacak. Bu zayıflama, Avrasya üzerine çökmesine ve Mart'ın ilk haftasında normalden daha sıcak bir hava akımının yaşanmasına neden olacak. Ancak, 10-31 Mart tarihleri arasında İskandinavya blokajı patterninin oluşması ve Ural Blokajı patternine veda edilmesi bekleniyor. Bu durum, Türkiye'yi soğuk ve yağışlı havaların etkisi altına alacak.

ghwq3iow8aacujm.jpg

KAR YAĞIŞI UYARISI

Özellikle Ramazan ayında, İç Anadolu ve Karadeniz'in dağlık bölgeleri ile iç kesimlerde kar yağışının görülme ihtimali yüksek. Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu'da yoğun kar yağışları, Mart ayına damgasını vurabilir. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise yağış miktarlarının ortalamanın üzerinde olması bekleniyor.

ghwq3l1xmaahwga.png

Mart ayının ikinci yarısında, arktik hava kütlesinin ülkeye inme ihtimali düşük olmakla birlikte, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Trakya, İstanbul, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kar yağışı görülebilir. Bu öngörüler, istatistiksel verilere dayanarak yapılmış olup, tam bir kesinlik taşımamakla birlikte, deneysel ve öngörüsel bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Tüm iç ve doğu kesimlerde zirai don riskinin bulunduğu bu dönemde, vatandaşların ve yetkililerin hava durumu tahminlerini yakından takip etmeleri ve gerekli önlemleri almaları önem taşımaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN