Kuyumcuya giden hayatının şokunu yaşıyor! Kimse bu rakamı beklemiyordu

Kuyumcuya giden hayatının şokunu yaşıyor! Kimse bu rakamı beklemiyordu

Erzurum’daki düğün geleneklerinin vazgeçilmezi olan burma bileziklerin fiyatlarındaki keskin artış, evlenecek çiftleri ve takı düşünenleri zor durumda bırakıyor. Fiyatlar son bir yılda yüzde 106 gibi rekor bir oranda artış gösterdi.

Erzurum’un ünlü kuyumcular çarşısı Taş Mağazalar’da, bir zamanların gözdesi burma bilezikler artık vitrinlerde yerini bulamıyor. Geçtiğimiz yıl 100 gram ağırlığındaki bir burma bilezik 115 bin lira civarında alıcı bulurken, bu yılın aynı döneminde fiyatı 237 bin liraya yükseldi.

Bu fiyat artışıyla birlikte, düğünlerde burma bilezik takma geleneği giderek azalıyor. Bunun yerine, evlenecek çiftler ve takı hediye etmek isteyenler, daha ekonomik alternatifler olan tel bileziklere ya da daha düşük gramajlı altın ürünlerine yöneliyor.

img-5107.jpeg

Erzurum’da yarım asrı aşkın süredir kuyumculuk yapan İbrahim Abay, kentte altın üretiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor. Abay, “Darphane’nin yeterli miktarda altın üretmemesi biz kuyumcuları da zor durumda bırakıyor. Fiyatların yüksek olması nedeniyle Erzurum burma bileziğe olan talep azaldı,” diye belirtiyor. Ayrıca, altın piyasasının geleceği hakkında belirsizliklerin olduğunu, ancak altın fiyatlarının yıl sonuna doğru daha da artabileceğini öngörüyor.

Bir diğer kuyumcu Furkan Gedik ise, fiyat artışları ve dövizdeki dalgalanmaların yanı sıra seçim sonrası yaşanan belirsizliklerin vatandaşları altın almaya teşvik ettiğini ifade ediyor. Gedik, “Talep yüksek fakat piyasada altın sıkıntısı var. Darphane’nin yeterli altını piyasaya sürmemesi, kara borsanın oluşmasına neden oluyor,” şeklinde konuşuyor.

Erzurum’da yaşanan bu durum, altının yatırım aracı olarak popülerliğini koruduğunu ancak geleneksel takı alışkanlıklarının ekonomik şartlar nedeniyle değişmeye başladığını gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN