Leblebi, kabak çekirdeği, karpuz çekirdeği, susam, baharatlar… İçinde yok yok: Gaziantep lezzeti 200 liraya kapış kapış gidiyor

Leblebi, kabak çekirdeği, karpuz çekirdeği, susam, baharatlar… İçinde yok yok: Gaziantep lezzeti 200 liraya kapış kapış gidiyor

Gaziantep’in özellikle kahvaltılarda vazgeçilmezi olan bu lezzetinin içinde yok yok. Kilosu 200 TL’den satılan lezzet, yerli yabancı herkes tarafından kapış kapış alınıyor…

Gaziantep’in damak çatlatan lezzeti zahter, kahvaltı sofralarının başköşesine yerleşmeye devam ediyor. Yıllardır severek tüketilen zahter artık kentte gelenek haline gelmiş durumda.

İÇERİSİNDE YOK YOK

Zahterin içinde de yok yok. Öyle ki bu vazgeçilmez tarif lezzetini içindeki toz leblebi, kabak çekirdeği tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam, limon tuzu ve çeşitli baharatlardan alıyor. Toz haline getirilen zahterin pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılırken, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği lezzet kilosu 200 TL’den satılıyor.

zahter-3.jpg

ÖNCE ZEYTİNYAĞI SONRA ZAHTER

Kahvaltılık zahter satışı yapan aktar Mustafa Maraşlı, “Gaziantep’e özgü kahvaltılık zahter. Yeniş şekli ise; bir kaseye zeytin yağı, bir kaseye zahter. İlk olarak Antep’e özgü ekmek önce zeytinyağına daha sonra zahtere banarak yenilir. İçerisinde ise; leblebi tozu, kabak çekirdeği tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam, limon tuzu ve bilmediğimiz birkaç baharat daha var. Fiyatı 200 TL’dir. Tura gelen vatandaşlar sıklıkla alıyor. Talep çok fazladır” dedi.

zahter-1.jpg

Zahterle ilgili bilgi veren işletmeci Selami Yanık ise, “Zahter, Kilis ve Gaziantep’te tüketilen bir yiyecektir. Genellikle kahvaltıda tüketilir. Zahter, iştah açıcı bir yiyecektir. Aynı zamanda solunum rahatsızlığı çeken hastalara da iyi gelmektedir. Genel anlamda bu Mezopotamya’da çok fazla tüketilir. Yerli ve yabancı turistler zahterin tadını merak ediyor. Kahvaltıda zahterin içecek olduğunu zannedenler oluyor. Bizde kendilerine anlatıp tattırıyoruz. Ürünü görüp şaşıranlarda oluyor. Tadını çok beğenip talep edenlerde. Faydaları ise; bronşite, karaciğerdeki toksinlere ve birçok organa iyi geliyor. Aynı zamanda iştah açıcı özelliği ile de kilo almak isteyen vatandaşların tercihi oluyor” şeklinde konuştu.

zahter-2.jpg

Her sabah mutlaka zahter tükettiğini vurgulayan müşteri Mustafa Öztürk de, “Zahter, Gaziantep’te meşhur bir yiyecektir. Sabah kahvaltılarında sıklıkla tüketilir. Vatandaşlara mutlaka tavsiye ediyorum. Birçok hastalığa iyi geldiği için sıklıkla tüketmeye çalışıyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN