Liderler UAD'nin İsrail kararını değerlendirdi: Netanyahu soykırım suçlusu olarak dünyadan izole edilmeli

Liderler UAD'nin İsrail kararını değerlendirdi: Netanyahu soykırım suçlusu olarak dünyadan izole edilmeli

Siyasi parti genel başkanları Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail aleyhine Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili aldığı ihtiyati tedbir kararını değerlendirdi. İYİ Parti Lideri Akşener, İsrail Başbakanı Netanyahu için "O kirli elini Filistin'den çekmesi de yetmez. Soykırım suçlusu olarak tüm dünyadan izole edilmelidir." dedi. Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu, "Kararı önemsiyor ve soykırımın durdurulması için yargılamanın tarihi bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından İsrail aleyhine açılan "soykırım" davasında, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine ilişkin ihtiyati tedbir kararını açıkladı. Mahkeme, İsrail'in davanın düşürülmesi yönündeki talebini reddederken, İsrail'e Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurma talimatı verdi. Kararın ardından siyasi parti genel başkanları İsrail aleyhine açılan "soykırım" davasında verilen ihtiyati tedbir kararını değerlendirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 aydır süregelen "Netanyahu terörüne" ilişkin nihayet bir adımın atıldığını belirtti.

21'inci yüzyılın dünyasında kadın, çocuk, yaşlı fark etmeksizin Filistin'de yaşanan zulüm ve katıksız barbarlığın artık daha fazla cezasız kalmayacağını ifade eden Akşener, şunları kaydetti:

"Adaletin olmadığı bir yerde insan hakkından da barıştan da huzurdan da söz edilemez. Bugün Güney Afrika'nın göstermiş olduğu bir cesaretin sonuçlarını yaşıyoruz. Umarım ki bu cesaret kürsülerden bağırmak dışında hiçbir adım atamayanlara büyük bir ders olur. Sözde insan hakları savunucusu ve demokrasi neferi olan ülkelere de unutulmaz bir örnek olur. Uluslararası Adalet Divanı'ndan çıkan ihtiyati tedbir kararının, bir an önce 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne uygun olarak sonuçlanmasını diliyorum. Ancak şunu unutmayın ki katil Netanyahu için tedbir yetmez. Bir an önce somut bir adım atılmalıdır. O kirli elini Filistin'den çekmesi de yetmez. Soykırım suçlusu olarak tüm dünyadan izole edilmelidir."

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nda alınan ara kararla birlikte hukuki olarak "soykırım suçu"yla karşı karşıya kaldığını belirten Karamollaoğlu, "Böyle bir kararı önemsiyor ve soykırımın durdurulması adına yapılacak yargılamanın tarihi bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Şimdi yapılması gereken, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm devletlerin bu kararı bir yaptırım gücüne dönüştürmek ve siyonizmi yargılamak için mücadele etmektir. Bu vesileyle Güney Afrika Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyorum, sözde demokratik ve gelişmiş ülkelere rağmen ortaya koyduğu bu duruşundan dolayı tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise sosyal medya hesabından, "Gazze'de bir soykırım gerçekleştiren İsrail devletini sanık sandalyesine oturtan Güney Afrika'ya teşekkür eder, her şartta Gazzeli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha vurgularım." paylaşımını yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Uluslararası Adalet Divanı'nın ara kararıyla İsrail artık bir 'soykırım şüphelisi' haline geldi. Mandela'nın mirasını yaşatan Güney Afrikalı hukukçuları tebrik ederim." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN