Madeni 5 TL'nin sırrı çözüldü! Ünlü ekonomist anlattı: Yakında paraya iki adet sıfır geliyor

Madeni 5 TL'nin sırrı çözüldü! Ünlü ekonomist anlattı: Yakında paraya iki adet sıfır geliyor

Cumhuriyet’in 100. yılına özel basılan madeni 5 TL’lerin sırrı çözüldü! Ünlü ekonomist asıl gerçekleri tek tek anlattı. “Yakında iki sıfırı itiraf etme durumunda kalırlar” diyerek açıkladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen onay sonrasında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı için 5 TL madeni tedavül hatıra parası basıldı. Cumhuriyet’in 100. yılının kutlandığı 29 Ekim günü tedavüle giren 5 TL madeni hatıra paralarının bir defaya özel 100 milyon tane basıldığı öğrenildi. Öte yandan hatıra parasının iç göbeğinde “Türkiye Yüzyılı” logosuna yer verildi. Logonun üzerinde ise “5” ibaresi, altında “Türk Lirası” ibaresi yer aldı. Paranın dış halkasında ise sekiz köşeli “Selçuklu Yıldızı” motifi kullanıldı. Motifin kenarları ise derinlikli şekilde yapıldı.

EKONOMİST MURAT KUBİLAY 5 TL’NİN SIRRINI AÇIKLADI

Ekonomist Murat Kubilay, sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı bir açıklama ile Cumhuriyet’in 100. yılına özel basılan paralara ilişkin bazı söylemler yer aldı. Kubilay, yaptığı paylaşımda bu kararın toplum baskısı sonucunda ortaya çıktığını ve madeni paranın neden 5 TL olduğunu açıkladı.

TL’YE SIFIR GELECEK İDDİASI

Murat Kubilay, paylaşımında konsepte ilişkin yorum yapmayacağını belirterek, paranın neden 5 TL olarak basıldığını izah edeceğini açıkladı. Kubilay, “2005’te 6 adet 0 atılan ulusal paramıza 2 adet 0 geldiğini yakında itiraf etme durumunda kalırlar” açıklamasını yaptı.

Uzman isim yaptığı açıklamasında, 50 ve 100 TL’nin de 5 yılın sonunda madeni para olma ihtimali olduğunu belirtti. Öte yandan 500’lük, 1000’lik ve 2000’lik kağıt paraların çıkacağını da söyledi.

yeni-proje-009.jpg

İŞTE MURAT KUBİLAY’IN O PAYLAŞIMI

Uzman isim, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Toplum baskısı neticesinde, aceleye gelen bir tasarımla son günde bu eksik tamamlanmış. Konseptin doğruluğu ve estetik değeri üzerine yorum yapmayacağım. Onun yerine neden 5 TL basıldığını izah edeceğim.

1 kuruş resmen ölü doğmuştu, tedavüle çıktıktan birkaç ay sonra yerlere atılır oldu. Ardından 5 kuruş sessizce kullanım dışı kaldı. 2018 sonrasında 10 kuruş ve 25 kuruş günlük işlemlerden silindi. 50 kuruş küçük yerlerde hala kullanılıyor, yerel seçimden sonra o da tümden kaybolacak. 1 liranın ömrü az daha uzun olur.”

kapak.jpg

YENİ BANKNOT İDDİASI

“Eğer elektronik ödeme sistemleri ve kredi kartı teknolojisi gelişmeseydi, esnaf erişemediği bozuk paralardan ötürü şimdiki gibi sadece hayıflanmaz, iş yapamadığı için isyan bile ederdi. Buna rağmen yeni paralar yakında kullanıma girecek. Bizde 6’lı madeni para ve banknot sistemi uygulanıyor. Bu değiştirilemez kural değil ama muhtemelen sürdürülecek.

Önümüzdeki 5-7 yılda en küçük madeni para 1 lira olacak. 5, 10 ve 20 lira da hızla madeni paraya dönüşecek. Enflasyonun ve döviz kurunun durumuna bağlı olmakla birlikte, şu anda ilk duyduğunuzda garip bile gelse, 50 ve 100 TL’nin de 5 yılın sonunda madeni para olma ihtimali var. Tabii bu esnada kağıt 500, 1000 ve 2000 liralar da çıkmış olacak. 5000 ve 10000 liralar da çıkarılabilir.”

“İKİ ADET SIFIR GELDİĞİNİ YAKINDA İTİRAF EDERLER”

Ulusal paramıza yalında 2 adet 0’ın geleceğini iddia eden Kubilay, şunları söyledi:

“Enflasyon sarmalı maalesef böyle acımasız olur. Teknoloji çağı durumun daha trajik olmasını ancak bu kadar önleyebiliyor. 1970-2004 arasını bilenler sürekli yeni paraların sisteme sürüldüğünü hatırlayacaklardır.

Özetle, 2005’te 6 adet 0 atılan ulusal paramıza 2 adet 0 geldiğini yakında itiraf etme durumunda kalırlar. TBMM’deki soru-cevap kısmında, tarafsızlık ve liyakatına çok güvenildiği söylenen Başkan Gaye Erkan’ın bu soruya cevap vermekten kaçındığını da eklemiş olalım. Tabii hakikatler ortada.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN