Mahkeme 'bütün yetki İBB'de' kararı verdi: İBB Gezi Parkı'ndan sonra İstiklal Caddesi'ni de kazandı

Mahkeme 'bütün yetki İBB'de' kararı verdi: İBB Gezi Parkı'ndan  sonra İstiklal  Caddesi'ni de kazandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gezi Parkı'ndan sonra İstiklal Caddesi için de başlattığı hukuki mücadeleyi kazandı. Mahkeme, AK Parti döneminde Beyoğlu Belediyesi'ne proje ve düzenleme yetkisi veren Kültür Bakanlığı'nın kararını bozdu. İstiklal Caddesi’ne dair tüm yetki ve sorumluluğun İBB’de olduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gezi Parkı'ndan sonra İstiklal Caddesi için de başlattığı hukuki mücadeleyi kazandı. Mahkeme, AK Parti döneminde Beyoğlu Belediyesi'ne proje ve düzenleme yetkisi veren Kültür Bakanlığı'nın kararını bozarak, İstiklal Caddesi’ne dair tüm yetki ve sorumluluğun İBB’de olduğunu belirtti.

AK Parti döneminde Beyoğlu Belediyesi, İBB’nin yetkisinde olan İstiklal Caddesi için “İstiklal Caddesi Cephe Düzenleme Projesi” hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay aldı. Ancak İBB, bu karara karşı dava açarak hukuki mücadeleye başladı ve mahkemeden olumlu sonuç aldı. Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; mahkeme, İstiklal Caddesi’nde Beyoğlu Belediyesi’nin yetkisi olmadığını, tüm yetki ve sorumluluğun İBB’ye ait olduğunu tescilledi.

HUKUKİ SÜREÇ

İBB’nin yürüttüğü mücadelede şu kararlar verildi:

  • 12 Ekim 2023: Mahkeme, İstiklal Caddesi’nin 1986’da ana arter olarak belirlendiğini, kentin tarihi ve turistik öneme sahip en merkezi ve büyük caddelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, caddeye dair sorumluluğun İBB’de olduğunu vurguladı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.
  • 16 Kasım 2023: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı üzerine İstanbul İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.
  • 26 Ocak 2024: İBB’nin başvurusuyla İstanbul 9. İdare Mahkemesi, yeniden yürütmeyi durdurma kararı verdi.
  • 21 Şubat 2024: Beyoğlu Belediyesi’nin itirazını inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İBB’nin haklı olduğunu ve yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun olduğunu belirterek Beyoğlu Belediyesi’nin başvurusunu reddetti.

İBB HUKUK MÜŞAVİRİ'NDEN DEĞERLENDİRME

İBB 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, karar hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Hem 2019-2024 döneminde İBB, İstiklal Caddesi için birçok proje üretti ve uygulamaya koydu. Önümüzdeki dönemde de Beyoğlu Belediyesi ile birlikte İstiklal’in altın çağı için birçok işe imza atılacak. Bu karar, bu işlerin hukuken temelini oluşturacak bir karardır.”

Bu gelişmeler, İstanbul'un en önemli ve

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN