Manat, TL karşısında bir ayda yüzde 49 değerlenince Iğdır'a akın ettiler

Döviz kuru farkı nedeniyle Bulgaristan'dan alışveriş için gelenlerin sayısının arttığı Edirne'nin ardından şimdi de Azerbaycanlılar Iğdır'a akın ediyor. TL, birçok para birimi gibi Azerbaycan manatı karşısında da değer kaybetti. Azerbaycan manatı son bir ayda TL karşısında yüzde 49 değer kazanarak 8 lira 16 kuruşa yükseldi. Bunun üzerine Azerbaycanlılar Iğdır’a gelerek toplu alışveriş yapmaya başladı.

Türk Lirası, bu sene dolar karşısında yüzde 30'dan fazla değer kaybetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül, Ekim ve Kasım aylarında piyasaların beklentisinin aksine toplamda 400 baz puan faiz indirimine gitmesi, TL'deki değer kaybını hızlandırdı.

TL'nin döviz kuru karşısında erimesi ve peş peşe yapılan zamlar vatandaşın alım gücünü azaltırken, TL karşısında para birimleri değer kazanan Bulgarların ve Azerbaycanların Türkiye'ye alışveriş için akın etmesine neden oldu.

AZERBAYCAN MANATI, TL KARŞISINDA YÜZDE 49 DEĞERLENDİ

TL’deki rekor değer kaybı, Azerbaycan manatını da çok daha değerli hale getirdi. 12 Kasım’da 5,88 TL olan bir Azerbaycan manatı yüzde 49 değerlenerek bugün 8,16 TL'ye ulaştı.

Para birimi değerlenen Azerbaycanlı vatandaşlar topluca Iğdır’a gelerek yiyecek, içecek ve giyim için alışveriş yapmayı artırdı. Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti'nde ve Azerbaycan’da alıveriş yapmayanlar Iğdır’a gelerek ucuz alışveriş yapıp ülkelerine dönüyor.

ma.jpg

Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti'nden karayoluyla bir saatte Iğdır'a gelinebilmesini fırsat bilen Azerbaycanlıların kimisi özel araçlarıyla kimisi de otobüsle gelip alışveriş yapıp dönüyor.

mana.jpg

Iğdır’a alışveriş için gelen Azerbaycanlılardan bazıları fiyatları pahalı bulurken birçoğu ise ucuz olduğunu belirtti. Iğdırlı esnaf ise alışverişin canlanmasından memnun olduğunu söylüyor.

Iğdırlı bir vatandaş, yerli halk olarak alışveriş yapamamaktan şikayet ederek, "Fiyatlar uçmuş, 10 liraya satılması gereken bir ürün 40 lira olmuş. Azerbaycanlıların parası kıymetli olduğundan alışveriş yapıyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN