Mardin’de kollar sıvandı, hasat başladı! Berdan Mardini’nin fabrikasına gidecek! Litresi binlerce TL kazandırıyor

Mardin’de kollar sıvandı, hasat başladı! Berdan Mardini’nin fabrikasına gidecek! Litresi binlerce TL kazandırıyor

Berdan Mardini'nin memleketi Mardin'de renkli hasat dönemi başladı. Dalından tek tek toplanıyor Berdan Mardini'nin fabrikasına işlenmek için götürülüyor. Mis kokan hastalığın litresi binlerce TL kazandırıyor. İşte tüm detaylar…

Berdan Mardini istihdam sağlamaya devam ediyor. Mardin'de gül yağı ve gül suyu fabrikasında işlenecek güller için kollar sıvandı. Artuklu ilçesine 20 kilometre uzaklıkta kırsal Yaylabaşı Mahallesi'nde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteği ile 4 yıl önce kurulan fabrikada işlenen günler 500 kilogramlık 6 kazana dökülerek gül suyu ve gül yağına dönüştürülüyor. Bu işte yalnızca kadınlar çalışıyor şehir gül kokusuna boğuluyor. İşte tüm detaylar…

MARDİN'DE HASAT BAŞLADI

Fabrika yakınında 600 dönüm alana ekilen Isparta gülleri "Rosa damascena" türü olarak biliniyor tek tek kadınlar tarafından toplanıyor. Güllerin fabrikada işlenmesi ile birlikte gül yağı ve gül suyu üretilirken iç piyasanın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine de gönderiliyor.

gul-bahcesi-1.jpg

İşlenen ürünlerin posası, yağı ve suyu hammadde olarak ihraç edilirken gül hasadına katılan Berdan Mardini gazetecilere memleketine yatırım yapraktan memnun olduğunu söyledi. 2016 yılında fabrika kurma yönünde başlattıkları çalışmanın bu aşamaya ifade eden Mardini, 60 dönüm ile başladıkları üretim alanının bugün 600 dönüme kadar çıktığını vurguladı. Mardin'de güllerin turizme hizmet etmesini planladıklarını dile getiren Berdan Mardini, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin gülleri görme fırsatı bulacağını söyledi.

%90 KADIN İSTİHDAM EDİLİYOR

Berdan Mardini fabrikada %90 kadın istihdamını sağladıklarını söylerken bu durumdan sonra için memnun olduğunu aktardı. Sezonda 400 kişinin çalıştığını ifade eden Berdan Mardini, hasat sürecinin ardından çuvalları doldurulan güllerin raylı bir sistem ile fabrikaya taşındığını dile getirdi.

berdan-mardini-gul-yagi.jpg

Mardini, bakır kazanlarda buhar sistemi ile kaynatılan güllerin belirli işlemlerin ardından gül suyu ve gül yağına dönüştürüldüğünü söyledi. Tarlada çalışan Şükran Kaçan, ailesine destek olmak amacıyla kardeşiyle birlikte gül hasadı yaptıklarını belirterek sunulan imkanlardan memnun olduklarını da aktardı. Şükriye Esen, ise sabah erken saatlerde gül toplamak için tarlaya geldiklerini söyleyerek keyifli vakit geçirdiklerini anlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN