'Marmara'nın tamamı büyük tehlike altında' diyen Japon deprem uzmanı Moriwaki: İstanbul'da sarsıntılar sıklaşırsa...

'Marmara'nın tamamı büyük tehlike altında' diyen Japon deprem uzmanı Moriwaki: İstanbul'da sarsıntılar sıklaşırsa...

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, geçtiğimiz günlerde Gemlik Körfezi'nde meydana gelen ve Marmara'da hissedilen 5.1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin beklenen 'Büyük İstanbul depremini tetikler mi?' sorusunu akıllara getirmesine ilişkin konuştu. Kentsel dönüşüme dikkat çeken ve Marmara'nın tamamının büyük tehlike altında olduğunu belirten Moriwaki, “İstanbul'da da sarsıntılar sıklaşırsa; 5, 4, 3 şeklinde depremler olursa büyük depremi konuşabiliriz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi-Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem akıllara 'Büyük İstanbul depremini' bir kez daha hatırlattı. Japon deprem uzmanı Moriwaki katıldığı Youtube kanalında 5.1 ve 4,5'lik depremlerin beklenen büyük İstanbul depremini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna "Daha sık olmaya başlarsa büyük deprem yaklaştı diyebiliriz. Genel olarak aniden gelmiyor çok büyük depremler. İstanbul'da da sarsıntılar sıklaşırsa; 5, 4, 3 şeklinde depremler olursa büyük depremi konuşabiliriz" yanıtını verdi.

Moriwaki, Gemlik Körfezi'ndeki 5.1'lik depremin zemine yakın olduğu için İstanbul'da net bir şekilde hissedildiğini belirtti. Moriwaki, "Marmara'daki Kuzey Anadolu Fay Hattı 1939'da Erzincan, 1941'de Tokat depremleri ile domino taşı gibi geldi ve 99 depremi oldu. 1912'de de Çanakkale tarafında kırılma oldu. Arada boşluk var. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Düzce'den sonra kuzey kolu var, Adalar'ın güneyinde. Güney kol ise Gemlik ve Bursa çizgisinde ilerliyor. Bu fay hattı uzun zamandır kırılmadı. O nedenle Marmara Bölgesi tamamen riskli durumda, tehlikeli. Kuzey kol İstanbul'a daha yakın olduğu için burada etkisi daha fazla olur." dedi.

“SARSINTILAR SIKLAŞIRSA BÜYÜK DEPREMDEN KONUŞABİLİRİZ”

Bu depremin beklenen büyük İstanbul depremini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna "Mesela Kahramanmaraş'ta 7.7'lik büyük deprem olmadan önce 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler oluyordu, büyük depremin habercisiydi. Ama ara ara geliyorsa orada büyük deprem bekleniyor diyemiyoruz. Daha sık olmaya başlarsa büyük deprem yaklaştı diyebiliriz. Genel olarak aniden gelmiyor çok büyük depremler. İstanbul'da da sarsıntılar sıklaşırsa; 5, 4, 3 şeklinde depremler olursa büyük depremi konuşabiliriz. Ancak kaçınılmaz olan büyük deprem yaklaşırken, asıl önemli olan nokta kentsel dönüşümü iyi bir şekilde yapmak olacaktır.” şeklinde cevap verdi.

3 BÖLGEYE TSUNAMİ UYARISI

Moriwaki hangi illerde deprem beklendiğine de değinerek, "Kıbrıs, Hatay, Mersin ve Antalya ile deniz kenarı bölgelere dikkat. Tsunami için de dikkatli olmak gerekiyor. Marmara, Ege ve Akdeniz'de tsunami olabilir. O nedenle depremin ardından yükseğe gitmeli, denizden uzak durmalı insanlar." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Marmara Denizi-Gemlik Körfezi’nde 4 Aralık Pazartesi günü saat 10:42’de 5,1, saat 10:45’te 4,5 büyüklüğünde 2 büyük deprem meydana geldi. Depremlerde ölen ya da yaralanan olmazken bölgede yaşayanlar büyük panik yaşadı.

Yerin 9,89 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem İstanbul ve çevresinde de hissedilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN