Memurun maaşını ikiye katlayacak 3 formül bir arada! Tıkla maaşına göre Temmuz 2023 maaşın ne kadar öğren!

Memurun maaşını ikiye katlayacak 3 formül bir arada! Tıkla maaşına göre Temmuz 2023 maaşın ne kadar öğren!

Gündemin önemli konularından biri olan memur maaşlarıyla ilgili olarak, Temmuz ayında en düşük maaşın 22 bin liraya yükseleceği konuşuluyor. Bu maaş artışının kamu çalışanlarına ne şekilde yansıtılacağı tartışılıyor ve bu konuda üç farklı formül üzerinde duruluyor. Ayrıca, bu maaş artışının emekli memurlara da yansıtılması planlanıyor. İşte, kabine toplantısında ele alınması beklenen formüller…

Temmuz ayında yapılacak zam için harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracağız" açıklamasıyla süreç başladı. Temmuz ayında hayata geçirilmesi planlanan bu düzenleme, diğer memurlar ve emekliler için nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. Bu kapsamda, 22 bin lira maaş için üç farklı formül üzerinde duruluyor.

İLK FORMÜL: ORANSAL ARTIŞ

Şu anki en düşük memur maaşı 11 bin 848 lira. Eğer Temmuz zammı tamamen oransal olarak uygulanırsa, yaklaşık yüzde 90'lık bir artış söz konusu olacak.

Memurlara, mevcut düzenleme kapsamında yüzde 6 oranında bir zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8'ini aşan kısmı üzerinden ek bir zam hesaplanacak.

Bu hesaplamaya ek olarak refah payının da eklenmesi ile en düşük memur emeklisi maaşı için yüzde 85.68'lik bir artış gerçekleşecek. Halihazırda aile yardımı dahil 11 bin 848 lira olan en düşük memur maaşı, yaklaşık yüzde 85.68 artışla 22 bin lira olacak.

3.jpg

İKİNCİ FORMÜL: SEYYANEN ARTIŞ + REFAH PAYI

İkinci formül, taban aylığın artırılmasını öneriyor. Örneğin: 5 bin lira seyyanen artış ve bunun üzerine eklenecek yüzde 55 oransal zam ile en düşük memur maaşı 22 bin liraya tamamlanabilir.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL: SADECE SEYYANEN ARTIŞ

Üçüncü formül ise, oransal artış yerine doğrudan seyyanen artışı öngörüyor. Bu formülde, 11 bin 848 liralık en düşük memur maaşına 10 bin lira seyyanen artış yapılması durumunda, aile yardımı dahil en düşük maaş 22 bin liraya çıkabilir.

KADEMELİ ZAM UYGULANACAK

Memurlara yapılacak zam oranı, maaş seviyesine göre farklılık gösterecek. En düşük maaşı alanlardan daha fazla maaş alanlar için kademeli bir artış söz konusu olacak. Yeni düzenlemeyle birlikte, maaşlara ve görevlere göre çeşitli zam oranları belirlenecek. Yeni maaşların Temmuz ayında ödenmesi de planlanıyor.

2-003.jpg

EMEKLİLERE DE ETKİSİ OLACAK

Formül ne olursa olsun, belirlenen artış oranının emekli memurlara da yansıtılması bekleniyor. Örneğin, ilk formül hayata geçirilir ve sadece oransal zam uygulanırsa, en düşük memur emeklisi aylığı yüzde 85.68 oranında artırılarak 7 bin 901 lira 66 kuruştan 14 bin 672 lira seviyesine çıkacak.

YASAL DÜZENLEME GEREKEBİLİR Mİ?

Formül seçiminin kararını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. İlave iyileştirmelerin hayata geçirilmesi için yasa çıkarılması gerekebilir. Yaklaşık 3.7 milyon kamu personeli ve 2.5 milyon memur emeklisi bu artıştan yararlanacak.

YÜZDE 56'LIK ORANSAL ARTIŞ BEKLENTİSİ

Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında bu formüller hakkında şunları ifade etti:

"Kabine'de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir sunum yapacak ama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konuları da görüşülecek. Önümüzde asgari ücret var, temmuz zamları var. Bunun yanında bir de ikramiye var. Bunlar da Kabine'de konuşulacak.

Taban memur maaşı olan 22 bin TL çıkarılması için 3 formül üzerinde çalışılıyor. İlk olarak oransal olarak en düşük memur maaşı olan 11 bin 800 TL'nin yüzde 90 artırılması ve böylece taban maaşa ulaşılmış olunacak.

Kamu işçilerinde olduğu gibi taban aylığa 5 bin liralık seyyanen zam eklenip 16 bin 800 TL'ye çıkarıldıktan sonra üzerine yüzde 55/56'lık oransal artış eklenerek 22 bin TL taban maaş bulunabilir.

Son olarak ise, aile yardımı ile birlikte 10 bin liralık seyyanen artış yapılır ve böylece taban maaş olan 22 bin TL maaşa ulaşılmış olunur. Bu 3 formül Kabine'ye gelecek. Kabine'de karar verilecek veya üzerinde çalışılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN