Menüye bakan fiyat karşısında donup kaldı! Kafelerden çılgın fiyat politikası: Çay 25, fincan kahve 150 TL…

Menüye bakan fiyat karşısında donup kaldı! Kafelerden çılgın fiyat politikası: Çay 25, fincan kahve 150 TL…

Son zamanlarda kafe ve restoranlardaki fiyat artışı dikkat çekerken, geçtiğimiz haftalarda Türkiye boykota gitmiş ve 2 gün boyunca kafe ve restoranlara gidilmemişti. Bu durum hala sıcaklığını korurken, Konya’daki bir kafenin fiyatları da olay oldu. Öyle ki menüye bakan fiyat karşısında donup kaldı. İşte, kafelerde fiyatların abartıldığının örneği…

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyadan Türkiye genelindeki kafe ve restoranlara boykot çağrısı yapıldı. Pek çok vatandaş, özellikle kafelerdeki fiyatı yüksek bulurken, çay, soda ve kahve başta olacak şekilde birçok ürünün liste fiyatından çok daha yükseğe satıldığı belirtildi.

Kafelerin yeterince denetlenmediğinden şikayetçi olan vatandaşlar, yetkililerin önlem almasını isterken, Konya’da da bazı kafelerin yüksek fiyat politikası uyguladığı belirlendi.

ÇAY 25 FİNCAN KAHVE 125 TL

Konya Kahveciler Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, kafelerdeki fiyat politikası nedeniyle alınan boykot kararıyla ilgili Merhaba Gazetesi’ne değerlendirmede bulundu. Kafelerde fiyatların neden yüksek olduğuna değinen Başkan Adil, girdi maliyetlerinin ciddi oranda arttığına dikkat çekti. Esnafın kira, enerji ve personel giderlerinin arttığını söyleyen Başkan Adil, “Bize bağlı olan kafeci üyelerimiz de var. Ben, kendi üyelerim adına konuşuyorum; bir fiyat çalışması yaptık. Kalitesine ve sınıfına göre fiyatları makul seviyelerde tuttuk. Merkezi Konya olmayan kafelerde çılgın bir fiyat politikası var. Onların maliyeti illaki bizden fazladır. Ancak ne olursa olsun bir bardak çay 25 liraya, bir fincan kahve 150-200 liraya satılmaz” dedi. Ayrıca Adil, boykot kararıyla esnaf ile vatandaşın karşı karşıya getirilmek istendiğinin ve bunun doğru bir yol olmadığını da belirtti.

kafeler-fiyatlari-abartti.jpg

“BÖYLE BİR FİYATA SATILMAZ”

Piyasada yeterince denetim olmadığını düşünün Başkan Adil, “Gerçekten bir keyfiyet var. Biz, biraz vicdan olsun istiyoruz. Bir bardak çay için 25 TL dedik ama daha yüksek fiyatları duyduk. Sürekli sahadayız. Gezdiğimiz yerlere 'başkan 150 liraya kahve mi içilir' diyorlar. Biz de 'hakkınızı arayın' diyoruz. Sunum yaparken çayın, kahvenin yanına küçük bir çikolata veya kurabiye veriyorlar, fiyatlar artıyor. Allah aşkına, olur mu böyle bir şey? Özellikle ifade ediyorum, merkezi Konya olmayan kafeler için çok uçuk rakamlar konuşuluyor. Tamam çayın, şekerin kilogram fiyatı yüksek ama bir bardak çay da böyle bir fiyata satılmaz” ifadelerine yer verdi.

İlgili kurumlar kadar vatandaşlara da bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü belirten Başkan Adil, kafeye gidenlerin mutlaka fiyat listelerini kontrol etmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşın bilinçlenmesinin, hakkını aramasının öncelikli görevi olduğunu aktaran Adil, “Kafeye giden bir vatandaş, öncelikle 'fiyat listenizi bir görebilir miyim' demeli. Kafelerin birçoğunda fiyat listesi yok ama olmalı. İnsanların serbest piyasada rekabet yapmasını anlayışla karşılarız ama belirlenen tavan fiyata da uyulması gerekir. Tavan fiyatın üzerinde hiçbir esnaf satış yapamaz. Fiyatı değerinden çok yüksek bulanlar, fazla hesap ödeyenler işletmeleri şikayet etmeli. Bu işletmelere de caydırıcı cezalar yazılmalı” diyerek sözlerini noktaladı.

kafeler-fiyatlari-abartti-1.jpg

Merhaba Haber’in ulaştığı Katma Değer Vergisi (KDV) dahil, çay bahçeleri ve kafelerde olması gereken fiyat listesi ise şöyle:

Çay (normal bardak): 15 TL
Çay (ajda bardak): 30 TL
Fincanda çay: 40 TL
Bitki çayları: 50 TL
Nescafe-capucino: 60 TL
Türk kahvesi: 60 TL
Salep: 60 TL
Ayran: 25 TL
Su (0,5 lt): 15 TL
Sade soda: 25 TL
Meyveli soda: 40 TL
Sıkılmış meyve suyu: 80 TL
Dondurma porsiyon: 80 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN