Mersin’de yetişiyor, altın yılı olarak yüz güldürüyor! Hem yazın hem kışın tüketiliyor, kilosu tarlada 120 TL’den satılıyor

Mersin’de yetişiyor, altın yılı olarak yüz güldürüyor! Hem yazın hem kışın tüketiliyor, kilosu tarlada 120 TL’den satılıyor

Mersin'de üreticiler altın yılında altın gibi değerlenen ürünleri ile adından söz ettiriyor. Hem yazın hem kışın sofraları süslüyor vitamin zengini bu ürün tarlada 120 TL'den alıcı buluyor. Seveni hem tazesiyle hem de kurusuyla her çeşidini bol bol tüketiyor.

Mersin'de sofralık kayısı hasadı yüz güldürdü. Son derece zengin besin değerine sahip olan bu ürünler tam bir vitamin zengini olarak sofraları süslüyor. Kayısı hasadında altın yılını yaşayan üreticiler tarlada kilosunu 120 TL'den satıyor.

ALTIN YILINI YAŞIYOR

Mersin'in Mut ilçesinde rengi ile, kokusuyla ve görüntüsüyle rakiplerini tek tek eleyen kayısı hasadı yüz güldürüyor. Açık alanda yapılan hasat sonrası üreticiler kilosunu 80 TL ile 120 TL arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarıyor. Üreticiler, altın yılını yaşayan eriğin ardından kayısıda da umutlu bir sürece giriş yaptıklarını söyledi.

kayisi-toplamak.jpg

Kayısı hastalığı için kolları sıvayan üreticilerden Selami Bulut, 10 yıldır bu işin içerisinde olduğunu belirterek ortalama 250 dönüm kayısı bahçesi olduğunu vurguladı. Bulut, “Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" şeklinde konuştu.

KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?

Hem lezzeti ile hem de besin değeri ile en sevilen meyveler arasında yer alan kayısı hem tazesiyle hem de kurusuyla sofraları süslüyor. Kayısının başlıca faydaları şu şekildedir:

Bağışıklık sistemini güçlendirir: A vitamini ve C vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır.

Sindirim sistemini korur: Kabızlık sorununa karşı ilk başvurulan ürünler arasında yer alan kayısı lif açısından zengin olan bir meyve türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özelliği ile de sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Cilt sağlığı korur: Beta karoten ve e vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olarak yaşlanmayı geciktirir.

Göz sağlığını korur: A vitamini açısından zengin olan kayısı göz sağlığını destekleyerek görme fonksiyonlarını arttırır.

Kalp ve damar sağlığını korur: Kayısı, potasyum bakımından da zengindir. Potasyum, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur ve kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

kayisi-hasadi.jpg

Kansızlığa iyi gelir: Demir açısından son derece zengin bir meyve olan kayısı kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna destek sağlayarak kansızlığın önüne geçer.

Kilo vermeye yardımcı olur: Lif açısından zengin bir meyve olan kayısı tokluk hissini arttırıp kilo vermeye yardımcı olur.

Kemikleri güçlendirir: Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin bir meyve olan kayısı kemiklerin güçlenmesine destek sağlar.

Stresi azaltır: Magnezyum zengini bir meyve olan kayısı stresi azaltma konusunda da son derece yararlıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN