Meteoroloji'den 5 ile yüksek sıcaklık uyarısı: Eylülde rekor bekleniyor

Meteoroloji'den 5 ile yüksek sıcaklık uyarısı: Eylülde rekor bekleniyor

El Nino ve Basra sıcak hava dalgalarının etkisiyle Türkiye aşırı sıcaklara teslim oldu. Meteoroloji, Marmara Bölgesi’nde hava sıcaklığının bugün itibarıyla hafta sonuna kadar mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirerek 5 ili uyardı. Öte yandan Eylül'de rekor bekleyen Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, Eylül’de İstanbul’da 25-26 derecelerin görüleceğini, Ocak ayında ise kentte kar yağışı beklemediklerini açıkladı. İşte illere göre hava durumu tahmini...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne (MGM) göre illerde bugünkü hava durumu tahmini belli oldu. MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre; hava sıcaklıkları 8 ile 10 derece mevsim normallerinin üzerine çıkacak.

Sıcaklıkların 1 Eylül 2023 Cuma günü Trakya kesiminde, 2 Eylül 2023 Cumartesi günü ise bölge genelinde mevsim normallerine düşmesinin beklendiği bildirildi.

İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

5 İLE NEFES ALDIRMAYACAK

Sıcaklıkların, İstanbul'da 32- 34, Edirne'de 31- 37, Kırklareli'de 32- 36, Tekirdağ'da 30- 32, Kocaeli'de 34-37 ve Sakarya'da 33-37 derece civarında seyredeceği belirtildi.

Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık nedeniyle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında, yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olanların sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

EL NİNO EZBER BOZACAK: EYLÜL'DE REKOR BEKLENİYOR

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino’nun, Pasifik Okyanusu’ndaki suların normalden daha fazla ısınması anlamına geldiğini ve öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde etkili olduğunu söyledi.

El Nino etkisinin ilk olarak Pasifik Okyanusu’nun batı tarafında, Japonya, Çin, Tayvan ve Avustralya’da görülmeye başlandığını aktaran Kurnaz, “Sonra ABD tarafında görülür, ardından Atlantik’e geçerek önce batısında, sonra doğusunda görülür ve yavaş yavaş bütün dünyaya yayılır. Bunun bütün dünyaya yayılması yaklaşık 3-4 ay sürer.” dedi.

DAHA SICAK BİR EYLÜL YAŞANACAK

El Nino etkisinin Türkiye'de son 20 günde görülmeye başlandığı bilgisini veren Prof. Dr. Kurnaz şöyle devam etti:

“El Nino’nun resmi başlangıcı mayıs ayı. Biz şu sıralarda etkilerini görmeye başladık, sıcaklıklardan bunu biraz daha net anlıyoruz. Türkiye'de temmuz ayının son, ağustos ayının ilk haftası yaz sıcakları tepe noktaya çıkar, sonra serinleme başlar. Bu sene eylül ayı epey normalin üstünde sıcak geçebilir, İstanbul'a baktığımızda eylül ayı sıcaklıkları 23-24 derece beklenir ancak biraz daha sıcak, 25-26 derecelerde bir eylül ayı geçireceğiz. El Nino’nun Türkiye’ye bir faydası yağış getirecek olması, geçen seneki kuraklığı yaşamayacağımızı umuyoruz.”

5 GÜNLÜK HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

30 AĞUSTOS ÇARŞAMBA GÜNÜ

15.jpg

31 AĞUSTOS PERŞEMBE GÜNÜ

16.jpg

1 EYLÜL CUMA GÜNÜ

17.jpg

2 EYLÜL CUMARTESİ GÜNÜ

18.jpg

3 EYLÜL PAZAR GÜNÜ

19.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN