Metropoll Nisan ayı sonuçlarını açıkladı: AK Parti'nin oy oranlarında ciddi düşüş

Metropoll Nisan ayı sonuçlarını açıkladı: AK Parti'nin oy oranlarında ciddi düşüş

Araştırma şirketi MetroPOLL'ün Nisan ayı çalışmasının sonuçlarına göre, vatandaşların 'Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusuna verdikleri yanıt, geçen aya göre farklılık gösteriyor. Mart ayı sonuçlarında AK Parti diyenler 31.3, CHP 19.1 olarak görünürken Nisan ayında AK Parti 27.1 CHP ise 18.3 oldu. Bununla birlikte halkın yüzde 26.6'sı şu anda elde ettikleri gelirleri ile temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor.

MetroPOLL'ün 'Türkiye’nin Nabzı Ayın Beş Rakamı' raporundan çıkan sonuçlara göre, halkın yüzde 26.6’sı şu anki gelirleri ile temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını dile getirdi. Aylık geliri ile sadece gıda, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini açıklayanların oranı yüzde 53.6’da kalırken, bu sonuçlar her 10 kişiden 8’inin gelirleri ile ya çok zor geçindiğini ya da geçinemediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, sadece yüzde 17.7’lik kesim salgın şartları altında rahatça tüm ihtiyaçlarını karşılayıp geçinebiliyor.

Öte yandan araştırmaya göre halkın yüzde 45.4'ü, muhalefet partilerinin başlattığı '128 milyar dolar nerede?' kampanyasına ise olumlu bakıyor.

Salgın döneminde siyasi partilerin kongre ve toplantılar yapmasına ise "Hayır, doğru bulmadım" diyenlerin oranı yüzde 79,1 oldu.

İTTİFAKLAR ARASINDAKİ FARK ÇOK YAKIN

"Hangi ittifaka daha yakınsınız? AK Parti ve MHP’nin yer aldığı Cumhur ittifakı mı? CHP ve İYİ Parti’nin yer aldığı Millet ittifakı mı?" sorusuna verilen cevaplarda 'Millet İttifakı’na daha yakınım' diyenlerin oranı yüzde 38,6 olurken iki ittifaka da yakın olmadığını ama Millet’i tercih edeceklerini belirtenlerin oranı da yüzde 7,5 oldu. 'Cumhur İttifakı’na daha yakınım' diyenlerin oranı yüzde 39,4 olurken, iki ittifaka da yakın olmadığını ama Cumhur’u tercih edeceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 3,4 olarak açıklandı. 

Araştırmaya göre çıkan sonuçta vatandaşların yüzde 42.8'i AKP ve MHP'nin yer aldığı Cumhur ittifakına kendisini daha yakın hissederken, CHP ve İYİ Parti'nin yer aldığı Millet ittifakına daha yakın hissettiğini açıklayanların oranı yüzde 46.1 oldu.

PARTİLERİN 'SEÇİM OLSA' ORANLARI GEÇEN AYDAN FARKLI

'Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?' Sorusunun yöneltildiği araştırmaya verilen yanıtta AK Parti yüzde 27.1, CHP yüzde 18, İYİ Parti yüzde 10.7, MHP yüzde 8.7, HDP yüzde 8.4, DEVA Partisi yüzde 2.2, Saadet Partisi yüzde 1.6, Gelecek Partisi yüzde 1.4, Diğer partiler yüzde 1.0 oranlarına sahip oldu.

nisan.jpg

Geçen ayın Türkiye'nin Nabzı Mart 2021 araştırma sonuçlarına göre ise 'Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?' Sorusuna verilen cevaplar şu şekildeydi:

AK Parti yüzde 31.3, CHP yüzde 19.1, İYİ Parti yüzde 9.9, HDP yüzde 9.1, MHP yüzde 7.8, DEVA Partisi yüzde 1.3, Saadet partisi yüzde 1.0.

mart.jpg

İki ay arasındaki oranlara bakıldığında partilerin oy oranları arasında ciddi değişiklik görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN