Meyvesinden hayır yok ama kabuğu yok satıyor! Dalından 1 TL’ye almayan kabuğuna 20 TL veriyor

Meyvesinden hayır yok ama kabuğu yok satıyor! Dalından 1 TL’ye almayan kabuğuna 20 TL veriyor

Kış ayları ile birlikte tüketimi artan o ürün bu yıl dallarda kaldı. Üreticiler ne yapsam? diye düşünürken çareyi kabuğunda buldu. Dalında 1 TL'den satılmayan ürünlerin kabuğu 20 TL'ye kapış kapış gidiyor. Meyvesinden hayır yok ama kabuğu yok satıyor.

Adana'nın Kozan ilçesinde bu yıl dalında kalan narenciyeler kabuklarıyla değerlendir. Narenciye üretiminde kilo fiyatı bahçede 1 TL olan narenciye ve limonlar üreticiyi güldürmedi. Çareyi kabuğunda bulan üreticiler tek tek elleriyle soyduğu kabukları ekonomiye kazandırıyor.

DALINDA 1 TL SOYUNCA 20 TL

Adana'nın Kozan ilçesi Turunçlu Mahallesi Konak Köyü sakinleri dalda kalan limon, portakal ve turunç kabuklarını soymak için kolları sıvadı. Ürünlerin dalda kalmasına gönlü razı gelmeyen üreticiler 1 TL'den alıcı bulamayınca kabuklarını soyup 20 TL kazandı. Soydukları turunç kabuklarını kurutarak 18-20 TL arasında satan üreticiler, bu kabukların kozmetikten ilaç sanayine kadar her alanda kullanıldığını belirtti.

portakal-kabugu-kapak.jpg

200 KİLO KABUK ÇIKIYOR

Limon, portakal ve turunçları römorklar ile evlerin bahçesine taşıdığını belirten Turunçlu Mahallesi sakinleri, getirdikleri ürünlerden günlük yaklaşık 200 kilogram narenciye kabuğu soyduğunu belirtti. Elleriyle tek tek soydukları kabukları çamaşır iplerine bin bir emekli dizen Mahalle Sakine Suzan Yıldırım, “Torunlarım getiriyor biz soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dalında 1-2 TL, kabuğunu 20 TL’ye kadar satıyoruz. Ağaçta kalsa çiçeğine zarar yere dökülse toprağa biz de böyle ekonomiye kazandırıyoruz” sözlerini dile getirdi.

portakal-kabuk.jpg

EKONOMİYE KATKI SAĞLADI

Her evde yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğu soyulduğunu ifade eden Ahmet Yeğenoğlu, ürünlerin dalda çürümek yerine ekonomiye kazandırıldığını aktardı. Ürünlerin dalında kalmasının ağaçlara ve bahçeye büyük zarar olduğunu belirten Yeğenoğlu, Çukurova'da Şubat ayında kısa kollu ile gezdiklerini söyledi. Bir ay sonra narenciyenin çiçek açacağını ve toplanması gerektiğini belirten Ahmet Yeğenoğlu, ürünlerin kabuklarını soyarak turunçları ekonomiye kazandırdıklarını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN