MHP’den gündüz kuşağı programları için teklif: Kabul edilirse yayın akışı değişecek

MHP’den gündüz kuşağı programları için teklif: Kabul edilirse yayın akışı değişecek

MHP, televizyon ekranlarında özel hayatın gizliliğini ihlal eden programlara yönelik radikal kısıtlamalar içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif yasalaşırsa; aile faciaları, sağlık bilgileri ve kişisel uyuşmazlıklar, "açık rıza" olsa dahi reyting malzemesi yapılamayacak; ihlalde bulunan kanallara ağır gelir cezaları uygulanacak.

Televizyon yayıncılığında uzun süredir tartışma konusu olan gündüz kuşağı programları ve haber bültenlerindeki mahremiyet ihlalleri için yasal süreç başlatıldı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç tarafından hazırlanan kanun teklifi, bireyin en mahrem alanlarının birer "eğlence ve tüketim nesnesi" haline getirilmesini engellemeyi hedefliyor.

"KAMU YARARI" OLMAKSIZIN TEŞHİR YASAKLANIYOR

Düzenlemenin merkezinde, yayın içeriğinin sınırlarını çizen keskin bir kriter yer alıyor: Kamu yararı. Teklifin öne çıkan maddeleri şunlar:

Kişilerin özel hayatı, aile yaşantısı, konut mahremiyeti, sağlık verileri ile ekonomik durumlarına dair içerikler, net bir kamu yararı ispatlanmadığı sürece yayınlanamayacak.

Düzenleme sadece reality şovları değil, haber bültenlerindeki "teşhir edici" içerikleri de denetim altına alıyor.

Kişilerin kendi hayatlarının yayımlanmasına izin vermesi (açık rıza), yasağı ortadan kaldırmaya yetmeyecek. Bu maddeyle, mağduriyetlerin maddi kazanç veya popülarite uğruna istismar edilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.

YAYIN AKIŞINDA ZORUNLU DÖNÜŞÜM

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, teklifin yasalaşması halinde, mevcut yayın pratiklerinde köklü bir değişim yaşanacak. Aile içi çatışmaların stüdyoda yüzleştirme yoluyla işlenmesi, kayıp vakalarının tarafların mahremiyetini ihlal edecek şekilde dramatize edilmesi yasaklanacak. Bu durum, pek çok kanalın yayın akışında yer alan lokomotif programların format değiştirmesine ya da yayından kaldırılmasına neden olabilir.

MİLYONLUK "REYTİNG" CEZALARI

Yasağa uymayan yayın kuruluşları için ağır ekonomik yaptırımlar kapıda:

İhlalin saptandığı tarihten bir önceki aya ait brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 2’sinden yüzde 5’ine kadar idari para cezası verilecek.

Reklam gelirleri yüksek olan kanallar için bu oranların milyonlarca liralık yaptırımlara karşılık geleceği belirtiliyor.

GEREKÇE: MAHREMİYET BİR TÜKETİM UNSURU DEĞİLDİR

Teklif sahibi Zuhal Karakoç, düzenlemenin felsefesini şu sözlerle özetledi: "Kişisel hayatın en hassas yönlerinin televizyon programlarına konu edilmesi, toplumun temel taşı olan ailenin bir eğlence unsuruna dönüşmesine yol açmaktadır. Amacımız, mahrem alanların reyting ve teşhir amacıyla kullanılmasını engelleyerek insan onurunu korumaktır."

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN