Muğla’nın Ula ilçesinde çiftçiye destek için başlatılan proje kapsamında yapılan üretimde ilk hasat heyecanı yaşanıyor. Bölgeye özgü lezzet özenle hasat edilirken, 1 dekardan 1000 kg’dan fazla verim bekleniyor. İşte detaylar…
Muğla Ula’da üretilen sarımsakların hasadı büyük bir heyecanla başladı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ula Kızılağaç Mahallesi’nde sarımsak üretimi yapan Osman Gülgün’ün çiftliğindeki hasada katıldı.
Ulu sarımsağının, aroması ve kendine özgü lezzetiyle Muğla’nın özgün tarımsal ürünlerinden olduğunu söyleyen İl Müdürü Barış Saylak, değerli bir gen kaynağı olan sarımsağın daha geniş alanlarda yetiştirilmesi için öncü olacak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Geçen yıl Kasım ayında Ula sarımsağının yaygınlaştırılması için bir projeye imza attıklarını söyleyen Saylak, bu yıl Mayıs ayında başlayan hasatta, dekardan yaklaşık 1000 kg’dan fazla ürün beklediklerini ifade etti.
KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Ula sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran özelliklere değinen Saylak, “Ula sarımsağı kendisine has kırmızımsı kabuk rengi, 10-12 adetten oluşan iri diş ve baş yapısı, kokusu, tadı ve aroması bakımından farklılık gösteriyor. Morfolojik olarak diğer sarımsaklardan faklı biçimde ortasında diş oluşturmayan Ula sarımsağı bu kendisine has özellikleri nedeniyle bölgede tercih edilen bir ürün. Biz Müdürlük olarak bu nadide ürünün yaygınlaştırılması, tarım ve turizme kazandırılması, ayrıca üretici gelirlerinin arttırılması amacıyla çalışmalarımızı 2023 Kasım ayında başlattık. Muğla Sanayi ve Ticaret Odası da 2022 yılında Ula Sarımsağı’na coğrafi işaret tescili için başvuruda bulundu. Süreci takip ediyoruz. Bugün tarlasında sarımsak hasadı yapan tüm Ulalı çiftçilerimize, bol bereketli bir sezon diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ula ile çevresinde hem taze hem de kuru tüketilen sarımsak, 3’erli bağ halinde kilosu 350-400 TL’den alıcıya ulaşıyor.