Nae Sao Paulo geldiği gibi Brezilya'ya dönüyor

Nae Sao Paulo geldiği gibi Brezilya'ya dönüyor

Taşıdığı asbest nedeniyle Aliağa'da söküm izni iptal edilen 'Nae Sao Paulo' Brezilya'ya geri dönüyor. Nae Sao Paulo’yu taşıyan Hollanda bayraklı Alp Centre römorkörü varış yerini Rio de Janeiro olarak güncelledi. Foch Enstitüsü Başkanı Emerson Miura, karara etkileri nedeniyle İzmirlilere teşekkür etti.

Zehirli atık ve asbest taşıdığı gerekçesiyle yoğun itirazlar sonrası Türkiye'nin resmi makamları tarafından söküm izni iptal edilmesine rağmen yoluna devam eden 'Nae Sao Paulo' isimli gemi Brezilya’ya geri dönüyor. Brezilya donanmasında hurdaya çıktıktan sonra bir Türk firması tarafından yaklaşık 2 milyon dolara satın alınan ve sonrasında İzmir Aliağa’ya doğru yola çıkan eski uçak gemisi Nae Sao Paulo’yu taşıyan Hollanda bayraklı Alp Centre römorkörü varış yerini Rio de Janeiro olarak güncelledi.

Çevre Bakanlığı’nın 26 Ağustos’ta asbestli geminin Türk karasularına alınmayacağı açıklamasının ardından Alp Centre römorkörü hızını düşürmüş ancak yola devam etmişti. Ardından 30 Ağustos’ta Brezilya Çevre Bakanlığı’na bağlı IBAMA Enstitüsü, Brezilyalı ihracatçı şirket Oceans Prime Denizcilik Acentesi ’ne asbestli gemiyi Rio de Janeiro Limanı’na geri götürmesini tebliğ etmiş aksi takdirde şirketin lisanslarının iptal edileceği ve para cezasına çarptırılacağını bildirmişti.

İHTİYAÇ İÇİN SADECE KANARYA ADALARINA UĞRAYACAK

Asbestli geminin Brezilya’dan çıkışını engellemek için konuyu yargıya taşıyan Foch Enstitüsü Başkanı Emerson Miura, geminin Brezilya’ya dönmeden önce ilk olarak ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir izinle Kanarya Adaları’na gideceğini tahmin ettiklerini söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Miura, Nae Sao Paulo gemisinin Rio de Janeiro’ya geri döndükten sonra muhtemelen Brezilya Donanmasına teslim edileceğini kaydetti. Miura “Asbestli geminin sökümüne karşı çıkan tüm İzmirlilere teşekkür ederim. Bu zafer hepimizin. Tamamen insani kaygılar taşıyarak birlikte hareket ettiğimizde kazanabileceğimizi herkese göstermeliyiz” dedi.

'ZEHİRLERİN ENVANTERİ ÇIKARTILMALI'

Brezilya Asbeste Maruz Kalanlar Derneği (ABREA) kurucusu Fernanda Giannasi, geminin Rio de Janeiro Limanı’na yanaştığında içerdiği zehirli maddelerin doğru bir envanterinin çıkartılması, içerdiği asbestten arındırılması ve tüm aşamalarda sosyal kontrolü ve şeffaflığı talep eden bir heyet oluşturulması gerektiğini söyledi. VOA Türkçe’nin ulaştığı Giannasi “Gemideki asbest ve benzeri zehirli maddelerin denetimi, tanımlanması, miktarlarının belirlenmesi, çıkarılması ve yasalara uygun bir şekilde depolanması gerekiyor” diye konuştu.

ABREA, asbestten dolayı bir yılda 107 bin kişi yaşamını kaybederken, yetkililerin asbest taşıyan bir geminin sökülmek üzere Aliağa’ya gönderilmesine onay vermesinin çevreye ve insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu, ülkelerin zararlı atıklarını bundan kimin zarar göreceğini düşünmeden başka bir ülkeye gönderilmesini hiçbir şekilde onaylamadıklarını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN