Nazilli’de üretti, Japonları müdavimi yaptı! Yılda 400 tonla İtalya’yı geride bıraktı: Bu lezzetin tadı da kazancı da bir başka

Nazilli’de üretti, Japonları müdavimi yaptı! Yılda 400 tonla İtalya’yı geride bıraktı: Bu lezzetin tadı da kazancı da bir başka

Aydın’ın Nazilli ilçesinde üretilen kestane şekerini 14 yıl önce Japonlara tattıran girişimci aile, Japonları müdavimi yaptı. Yılda 400 tonla İtalya’yı geride bırakan ailenin kazancı gün geçtikçe artıyor.

Coğrafi işaretli olan Aydın kestanesinin ünü yurt dışına taşmayı başardı. Kestane kadar kestaneden yapılan şeker de yurt dışından yoğun ilgi görüyor. Nazilli’de üretimi yapılan kestane şekeri, başta Uzak Doğu olacak şekilde birçok ülkeye ihraç ediliyor.

İTALYA’YLA REKABET EDİYORLAR

Kestanede olduğu kadar kestane şekerinde de iddialarını koruyan Nazilli üreticileri, İtalya’yla da rekabet halinde. Türkiye’nin kestane şekerini tüm dünyaya sevdiren üreticiler, yaklaşık 1200 rakımlı Aksu ve Işıklar mahallelerinde yetiştirilen şekerci kestanesinden kestane şekeri elde ediyorlar.

İlçede yılda yaklaşık 400 ton kestane şekeri elde edilirken, üretim ayrıca istihdama da katkı sağlıyor.

nazille-kestane-sekeri.jpg

DİĞERLERİNDEN FARKI DOĞAL OLMASI

Yıllardır bölgede kestane şekeri üretimi yapan Mustafa Çetin resmen marka oldu. 15 yıl önce Japonlara kestane şekerini tattıran Çetin, ürünleri bu kadar sevmelerinin nedeninin tamamen doğal üretim olmasından kaynaklandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bizim sırrımız glikoz ve katkı maddesi kullanmamamız. Sadece pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri satın alarak elde üretim yapıyoruz. Her kestaneyi tek tek elden geçiriyoruz. İtalya veya diğer illerde yapılanlar gibi olmadığı için bizim ürettiğimiz doğal kestane şekeri çok seviliyor"

nazilli-kestane-sekeri-1.jpg

17 yıldır bu işi yapan Çetin, "Aydın kestanesi, coğrafi işareti almış bir üründür. Ekim ayında kestane çırpımı başlar. Kasımda da biz kestane şekerimizi üretmeye başlarız. Mayısa kadar bu işi yapıyoruz. Çalışanlarımız genellikle hep bayandır. Kestane şekeri üretimi toplamda 7 ay sürüyor. Bizim kestanemiz 1'inci sınıf Aydın kestanesidir. En büyük pazarım da Japonya ve oraya yıllık 3 veya 4 konteyner kestane şekeri gönderiyorum. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyorum. En büyük pazarım İzmir ve arkasından Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul takip geliyor. Hatta büyük marketlere de çalışıyoruz. Yıllık 350-400 ton kestane işliyorum. Bursa'ya da kestanenin geneli bizden, yani Aydın bölgesinden gider" dedi.

nazilli-kestane-sekeri-2.jpg

ÜRETİM SÜRECİ OLDUKÇA ZORLU

Kestanenin üretim sürecine de değinen Mustafa Çetin, "Nazilli'nin yüksek rakımlı Aksu ve Işıklar mahallelerinde hasat edilen ‘Şekerci’ adı verilen kestaneler, üzerindeki dikenden daha kolay çıkartılabilmesi için yaklaşık bir ay kuyularda bekletiliyor. Kuyulardan çıkartılan kestaneler kabuklarından ayrıldıktan sonra işletmeye getiriliyor. Sıcak suda 5-10 dakika haşlanan kestaneler dış kabuklarından ayrılması için çalışanlarımız tarafından tek tek elden geçiriliyor. Boyutuna göre ayrılıyor. Kestaneler şuruba batırılmadan önce dağılmaması için tüle sarılıyor. Kıvama ulaştıktan sonra tüller açılıyor. Sonra kestaneler haşlanıyor, yıkanıyor, şuruplanıyor ve bir gün dinlenmeye bırakılıyor. Sonrasında da ambalajlanarak satışa sunuluyor" ifadelerine yer verdi.

Kestane şekeri üretmek isteyenleri işletmesine davet ederek püf noktalarını öğreten Çetin, kestanenin hak ettiği değeri kazanması ve dünyada rekabetçi olması için kestane şekeri üreticiliğinin püf noktalarını anlatmaktan kaçınmadığının da altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN