Ne Amasya elması ne Isparta! Şeker hastaları gönlünce yiyebiliyor: Sadece bir ilde yetişen elma tescil bekliyor

Ne Amasya elması ne Isparta! Şeker hastaları gönlünce yiyebiliyor: Sadece bir ilde yetişen elma tescil bekliyor

Ne Amasya elması, ne de Isparta! Şeker hastaları bu elmayı gönüllerince yiyebilir! Türkiye'de sadece o ilimizde yetişiyor...

Gümüşhaneliler, Göbek Elması türünün ait olduğu topraklarda çoğaltılıp yetiştirilmesini istiyor. Erzincan'da çoğaltılarak Gümüşhane’ye getirilen bu değerli elma türünün başka iklim ve topraklarda yetişmesinin türün özelliklerini bozabileceği endişesi taşıyan yerel halk, bu kadim türlerin korunması için çağrıda bulunuyor. Gümüşhane’de yetişen diğer elma türleri olan Kırmızı Masusa, Beyaz Masusa, Susuz Elması, Yaz Elması ve Eşek Elması (Bey Elması) gibi türlerin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtti.

YÖRESEL ÜRÜNLERİN KORUNMASI İÇİN ÇAĞRI

elma4.jpg

Gümüşhane’de doğup büyüyüp farklı şehirlerde yaşayan Gümüşhaneliler, bu yöresel türlerin korunması gerektiğini vurguluyor. Ankara’da yaşayan Gümüşhaneli eğitimci ve ressam Güzin Arısoy, Göbek Elması’nın başka hiçbir yerde rastlanmadığını ve bu özel elmanın korunmasının önemini dile getirdi. Gümüşhaneli Prof. Dr. Ayla San ise Göbek Elması’nın şeker hastaları için ideal bir besin olduğunu belirterek, bu türün korunmasının sağlık açısından da önemli olduğunu ifade etti.

GÖBEK ELMASI’NIN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

Güzin Arısoy, çocukluğunda bahçelerinde yetişen Göbek Elması’nın eşsiz tadını ve yüksek besin değerini vurguluyor. Arısoy, bu elmanın vitamin değerinin yüksek olduğunu ve tok tuttuğunu belirtti. Göbek Elması’nın, özellikle cevizle birlikte tüketildiğinde özel bir tat bıraktığını ve olgunlaşmamışken bile lezzetli olduğunu anlattı. Arısoy, elmanın farklı tüketim şekillerinin olduğunu, örneğin taşa vurularak sulandırıldığında tadının farklı bir hal aldığını ekledi.

Şifa gibi elma! Sadece Gümüşhane'de yetişiyor - Galeri - Yaşam

Prof. Dr. Ayla San ise Göbek Elması’nın şeker hastaları için ideal olduğunu, içeriğindeki düşük şeker oranı sayesinde şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği nadir elma türlerinden biri olduğunu belirtti. Bu elmanın ekim sonuna doğru toplandığını ve bol su verilirse iri meyveler verdiğini ifade etti.

COĞRAFİ İŞARET VE KORUMA ÇALIŞMALARI

Göbek Elması’nın coğrafi işaret alabilmesi için yapılan çalışmalar, bu sürecin iki yıl süreceğini gösteriyor. Elmanın çiçeklenme döneminden meyve toplama dönemine kadar laboratuvar ortamında analiz edilmesi ve gözlemlenmesi gerekiyor. Gümüşhane Üniversitesi’nde bilimsel bir makale çalışması yapılması ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurumsal teknik destek sağlanması planlanıyor. Bu sayede Göbek Elması’nın Gümüşhane’nin kültürel hafızasına kaydedilmesi hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN