Ne para harcatıyor ne de emek istiyor! Köyün %100’ü bu işi yapıyor! Yurt dışından talep yağıyor

Ne para harcatıyor ne de emek istiyor! Köyün %100’ü bu işi yapıyor! Yurt dışından talep yağıyor

Dağlarda kendiliğinden yetişen 30'dan fazla bitkiyi topluyorlar bir mahallenin geçimini sağlıyorlar. Köyün %100'ü bu işe emek veriyor evlerinin önünde dezenfekte edip kazanlarda renklendiriyor. Hollandalılar ise işlenmemiş bu ürünleri kamyon kamyon götürüyor.

Herkesin kuru ot olarak gördüğü o bitkiler İzmir'in Bayındır ilçesinde bir köyün geçim kaynağı oluyor. Süs bitkisi haline getirilen kuru otlar yurt dışında yoğun talep görüyor sektörün önde gelen üretim merkezlerinden biri haline dönüşüyor. Bayındır'da yaklaşık 300 nüfusu kırsal Turhan Mahallesi sakinlerinin büyük bir bölümü ilkbahar ile birlikte dağların yolunu tutuyor. 30'dan fazla bitkiyi toplayan köylüler doğal olarak bulamadıkları otları da bahçelerinde hobi olarak üretip satışa çıkarıyor.

DOĞAL OLARAK KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR

İzmir'in Bayındır ilçesinde mahalleliler bahar mevsiminde dağlara çıkarak bin bir çeşit otla evlerine dönüyor. Dağlarda kendiliğinden yetişen pamuk otu, kurt otu, solucan otu, kuşdili otu, şemsiye otu, altın otu, sevgi otu, bulgur otu, kılçık otu, papatya, pampas otu, buğday, yulaf, kuş otu, keten ve lavanta gibi 30'dan fazla bitkiyi topluyorlar. Doğal bir şekilde elde edemedikleri bitkileri ise evlerinin önünde Hobi olarak yetiştiren köylüler bahçeleri de üretim merkezine dönüştürüyor. Evlerin önünde dezenfekte ederek kuruttukları bitkileri yaprak ve tohumların dökülmemesi için bazı işlemlerden geçirip kazanlarda rengarenk boyuyorlar. İç mekan tasarımında aksesuar malzemesi olarak kullanılan bu bitkiler paketlenerek alıcıların kapısına kadar gönderiliyor.

rehber-sevik-izmir-bayindir.jpg

HOBİ OLARAK YAPILDI GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Hobi amaçlı başladıkları işe geçim kaynağına dönüştüren köylüler her yıl ağırtan talebe yetişmekte zorlanıyor. Sektörde kırsal mahallede yaşamı tersine döndüren bir göç başlatan bu iş tüm köyü seferber ediyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda çiçekçi dükkanı işlettiği dönemde aldığı siparişleri köyüne getiren Rehber Şevik, 30 yılda bu işi bir sektöre dönüştürdü.

pampas-izmir.jpg

Doğanın yeşili bürünmesi ile birlikte tüm köylüler daha doğru yola çıkarken tohumların ekilmesiyle üretilen bitkiler de bahçede hasat ediliyor. boyama yapanların diğer köylülerden bu bitkileri satın aldığını dile getiren Şevik,1995 yılında başladıkları bu işin giderek büyüdüğünü söyledi.

KÖYÜN GELİR KAPISI OLDU

Şevik, köyde yalnızca ek gelir sağlamak amacıyla değil ana iş haline dönüşen bu mesleğin herkesin beklediği bir iş konumuna dönüştüğünü söyledi. Şevik, “Köyün yüzde 100'ü bu işi yapıyor diyebilirim. Köydeki evleri gezseniz bazı kadınların evlerindeki saksılarına bile sardunya yerine bizim bu çiçekleri diktiklerini görebilirsiniz." diye konuştu.

Zaman içerisinde farklı boyama ve süsleme yöntemleri kullanan köylüler otların dayanıklı hale gelmesi için farklı yöntemler denediklerini belirtti. Her geçen gün kalitesi artan ürünler ise dış pazara gönderiliyor.

bayindir-pampas.jpg

HOLLANDA'NIN TEDARİK MERKEZİ OLACAK

Dünyada Çiçekçilik merkezi olarak bilinen Hollanda'ya bitkileri boyamadan gönderdiklerini dile getiren Şevik, "Hollanda kendi renklendirdiği için doğal olarak veriyoruz çünkü boyalı ürünlerin ihracatında zorluk çıkarıyorlar. Şu ana kadar Hollanda, Polonya, İtalya ve Almanya'ya ihracat yaptık. Küçük paketler halinde Dubai, Libya ve Irak'a da ürün gönderdik." dedi.

Daha çok ülkeye ürün göndermek istediklerini vurgulayan Şevik, tanıtım ve pazarlama için vize sorunu ile karşı karşıya kaldıkları için alıcı ülkelere gidemediklerini belirtti. Hollandalı firmalarla temas kurmak istediklerini vurgulayan Şevik, sıkıntıların aşılması durumunda Hollanda'nın tedarik merkezi haline dönüşebileceklerini de aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN