New York'taki Türkevi'nin 44 yıllık hikayesi

New York'taki Türkevi'nin 44 yıllık hikayesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı Türkevi'nin fikri Osmanlı döneminde New York'a göç eden Türkler'den çıktı. 1960'lı yıllardaki girişime, Dışileri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in desteği geldikten sonra bina 2.3 milyon dolar ödenerek, 1977'de satın alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta açılışını gerçekleştirdiği lale biçiminde, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenen motiflerin işlendiği Türkevi'nin hikayesi 1977 yılına dayanıyor.

BM Genel Merkezi'nin karşısında yer alan Türkevi'nin içerisinde Türkiye New York Başkonsolosluğu, Türk Ataşelikler, BM Türkiye Daimi Temsilciliği, KKTC Temsilciliği ve T.C. Merkez Bankası New York Temsilciliği ve misafirhane bulunuyor.

Temelini, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın attığı Türkevi 36 katlı ve 171 metre yüksekliğinde, 20 bin metrekarelik alana kurulu bina IC İçtaş İnşaat ve Amerikalı inşaat şirketi Tishman ortaklığında yapıldı.

Türkevi binasının maliyeti 291 milyon 260 bin 400 dolar. (Bugünkü döviz kuru ile 2 milyar 488 milyon lira)

FİKİR OSMANLI DÖNEMİNDE ABD'YE GİDEN TÜRKLERDEN

New York'ta bir Türk Evi kurulması fikri ilk kez Osmanlı döneminde kente göç eden Türklerin kurduğu derneklerden çıktı.

Milliyet gazetesine verilen 28 Mart 1961’de verilen ilanda Türk Hars Birliği ile Kıbrıs Türk Yardım Cemiyeti şu çağrıyı yaptı:

“Amerika’daki Türk teşekkülleri, New York’ta bir merkez binası satın almaya karar vermişlerdir. Türk Cemiyetleri Federasyon Başkanı Muhittin Akdik, cemiyetlerin binada faaliyette bulunmalarının daha verimli olacağını ve bu suretle Amerika’da birbirlerini tanımayan Türklerin bir araya gelmelerini sağlayacağını söylemiştir.

Türk Hars Birliği ile Türk Yardım Cemiyeti, binanın satın alınabilmesi için tahvil çıkartarak para toplamaya karar vermiştir.”

KIBRIS HAREKATI VE SİLAH AMBARGOSU GERGİNLİĞİNİN PANZEHİRİ

Ancak girişime rağmen yeterli miktar toplanamadı. 1977'de Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in katkılarıyla 2.3 milyon dolar ödenerek, 11 katlı bina satın alındı.

Söz konusu yıllarda da Türkiye ile ABD arasında 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun gerginliği devam ediyordu.

Bülent Ecevit’ten sonra Başbakanlık koltuğuna geçen Süleyman Demirel, ABD’nin Türkiye’deki askerî ve istihbarat üslerini kapatarak TSK’ya devretmeye karar vermişti. Bunlardan sadece İncirlik’te NATO operasyonları devam edecekti.

Demirel'in Başbakan olmasıyla birlikte Dışişleri Bakanlığı'na gelen İhsan Sabri Çağlayangil, ABD ve BM ile ilişkileri düzeltmek için çabalarken, ABD'de yaşayan Türklerin, gazeteci Doğan Uluç'a ulaşmasıyla Türkevi ilişkilerin düzeltilmesi için bir fırsat olarak değerlendirildi.

Ağustos 2007-Mayıs 2009 arasındaki Dışişleri Bakanlığı görevinde de bulunan Ali Babacan, Türk Evi’nin büyütülmesini sağlayacak adımı, yanı başındaki restoranın 20 milyon dolara satın alınmasıyla attı.

2013'e kadar Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu'nu yapan bina 2017 yılında atılan temelle birlikte bugünkü halini aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN