Nisan ayı raporu korkuttu: Marmara'da yağışlar yüzde 58 azaldı

Nisan ayı raporu korkuttu: Marmara'da yağışlar yüzde 58 azaldı

Marmara Bölgesi'nde Nisan ayındaki yağış miktarı bir önceki yıla göre yüzde 58 azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu sene metrekareye düşen yağış miktarı 94,5'den 39,3, milimetreye geriledi.

Marmara Bölgesi'nde nisan yağışlarının, 1991-2020 ortalamasına göre yüzde 24, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58 azaldığı tespit edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi'nde nisan ayı yağış ortalaması 51,9 milimetre olarak kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde bölgeye 94,5 milimetre yağış düşerken, bu yıl sadece 39,3 milimetre yağış alındı.

Böylece bölgedeki nisan yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre %24, geçen yılın aynı dönemine göre ise %58 azaldı. Bilecik ve Bursa'da yağışlar %80'in üzerinde azalarak, yağışlı gün sayısı 5'in altına düştü. Buna karşın, İstanbul'un Avrupa Yakası, Kırklareli ve Çanakkale çevrelerinde yağışlarda %60’ın üzerinde artış görüldü.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, ülke genelinde nisan ayında yağışların uzun yıllar ortalamasının altında kaldığını belirtti. Dr. Demirhan, "Marmara Bölgesi'nde yağışlar %24 azaldı. Ancak son 7 aylık dönemde yağışlarda %12'lik bir artış gözlemliyoruz." dedi.

"METEOROLOJİK BİR KURAKLIK İÇİNDEYİZ"

Türkiye genelinde yağışlarda azalma yaşandığını vurgulayan Demirhan, "Meteorolojik bir kuraklık içindeyiz. Bu durum karşısında suyu dikkatli kullanmalıyız. Yağmur suyunun biriktirilmesi çok önemli. Çatılarda yağmur suyu toplama sistemlerinin bulunması faydalı olur." ifadelerini kullandı.

Demirhan, barajlardan gelen suyun 2030 yılından sonra yetersiz kalabileceğini belirterek, "Küresel sıcaklıklarda da bir artış var. 2023 yılı, son 70 yılın en sıcak yılıydı. Yarı kurak bir iklimdeyiz ve bu nedenle her zaman temkinli yaşamak zorundayız. Son 7 ayda yağışlarda %12 artış olması, kısa vadede baraj doluluk oranlarını artırabilir ve bu yazı biraz daha rahat geçirmemizi sağlayabilir." dedi.

"YAĞIŞLAR, NEM ARTABİLİR, SICAKLIKLAR AZALABİLİR"

El Nino ve La Nina'nın etkilerine de değinen Demirhan, Türkiye'de son 3 yılda kuvvetli La Nina'nın etkili olduğunu belirtti. Haziran ayından itibaren nötr faza geçileceğini ifade eden Demirhan, "Nötr faz döneminde yağışlar ve nem artabilir, sıcaklıklar azalabilir. Ancak tahminlere göre bu yaz, yağışlarda genel olarak bir azalma, sıcaklıklarda ise artış bekliyoruz." diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN