Nisan’da kar mı yağacak? Meteoroloji uzmanı üstüne basa basa uyardı

Nisan’da kar mı yağacak? Meteoroloji uzmanı üstüne basa basa uyardı

Nisan ayının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artış gösterdiği bu dönemde, doğu illerinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden kar yağışı haberleri dikkat çekiyor. Ancak İstanbul için uzmanlar önemli bir uyarıda bulunarak, beklenmedik bir kar yağışı olasılığına işaret ediyorlar.

İstanbul’da son yıllarda kar yağışının azalması, gelecekteki mevsimsel değişiklikler konusunda soru işaretleri yaratıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’da bu yıl kar yağışının olmamasını, şehrin metropol yapısı ve betonlaşmanın yol açtığı ısı adası etkisine bağlıyor. Şen, gelecekte İstanbul’da kar yağışının giderek nadir bir olay haline geleceğini öngörüyor.

img-5061.jpeg

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da İstanbul’daki kar yağışı trendinin azalma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Kurnaz, İstanbul’un iklim normallerinin değiştiğini ve kar yağışının artık sürpriz bir olay olarak görüleceğini ifade ediyor.

İstanbul tarihinde birçok unutulmaz kış yaşanmış olmasına rağmen, son yıllarda kar yağışı görmek giderek zorlaşıyor. 1987’deki şiddetli kış ve 2004’teki yoğun kar yağışı gibi olaylar, şehrin hafızasında yer etmiş durumda. Ancak ısı adası etkisi ve küresel ısınma gibi faktörler, İstanbul’da kar yağışının azalmasına neden oluyor.

Uzmanlar, İstanbul’da kar yağışının azalmasının nedenlerini şehrin geniş coğrafyası, ısı adası etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği olarak sıralıyor. Artık İstanbul’da kar yağışı beklemek yerine, kar görmek isteyenlerin daha doğuya, Kars ve Sarıkamış gibi bölgelere gitmesi gerekebileceği belirtiliyor. İstanbul’a kar yağmasının beklenen bir sürpriz olacağına dair görüşler öne çıkarılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN