‘Nüfus bombası’ patlamayacak

‘Nüfus bombası’ patlamayacak

İnsan sayısının önceden tahmin edilenden daha düşük ve daha erken zirve yapacağını tahmin eden yeni bir raporun yazarlarına göre, uzun zamandır korkulan “nüfus bombası” patlamayabilir. Mevcut trendler dünya nüfusunun yüzyılın ortasından önce 8,6 milyara ulaşacağını ve ardından hızla düşeceğini öngörüyor.

Dünya nüfusu üzerine yapılan yeni bir çalışma uzun süredir korkulan “nüfus patlamasının” beklenenin aksine daha düşük ve tahmin edilenden daha erken zirve yapacağını ortaya koydu. Küresel sorunları tartışmak amacıyla 1968 yılında kurulan Roma Kulübü tarafından yaptırılan ve Earth4All (Herkes İçin Dünya) adlı uluslararası girişim bünyesinde bir araya gelen araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada “nüfus patlamasının” 2050’lerde yaşanacağı tahmininde bulundu.

Birleşmiş Milletler’in son raporu dünya nüfusunun 2050’lerde 9,7 milyara yükseleceğini ve artmaya devam edeceğini öngörüyordu. Ancak son çalışmada mevcut eğilimlerin aynen sürdüğü bir senaryoya göre, dünya nüfusu yüzyılın ortalarından önce 8.6 milyar gibi bir rakamla zirveye ulaşacak ardından da hızla azalarak 2100’de yedi milyara düşecek. Bu tahminler Birleşmiş Milletler’in beklentileri ve son dönemde yapılan birçok çalışmaya göre iki hatta üç milyar daha az bir artış anlamına geliyor.

Araştırmacılar hükümetlerin ortalama gelir ve eğitim seviyesini yükseltmek için ilerici adımlar atması halinde zirve noktasına daha erken de ulaşılabileceğinin altını çiziyor. Yeni tahminler çevre sorunları açısından olumlu bir haber. Çünkü nüfus artışının önüne geçilmesi halinde doğa ve iklim üzerindeki baskının, ilgili sosyal ve siyasi gerilimlerle birlikte hafiflemeye başlaması bekleniyor.

Öte yandan araştırmacılar düşen doğum oranlarının tek başına gezegenin çevre sorunlarını çözmeyeceği konusunda uyarıyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na (UNFPA) göre dünya nüfusu 15 Kasım itibarıyla 8 milyar kişiye ulaşmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN